reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA plánuje poslat Curiosity 2.0 na Mars v roce 2020

18.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
NASA plánuje poslat Curiosity 2.0 na Mars v roce 2020
Prozkoumávání planety Mars bude pokračovat a nová generace vozítka Curiosity 2.0 by tam měla odletět v roce 2020. Novinkou budou zejména vědecké přístroje pro výzkum planety a vozítko by mělo také nasbírat nějaké vzorky.
Projekt vozítek Curiosity byl i přes několik zaškobrtnutí hodně úspěšný a agentura NASA už připravuje další generaci těchto vozítek. Projekt vozítek Curiosity 2.0 je už ve fázi C, která znamená dokončení návrhu a výrobu. Plánuje se, že by vozítko mělo ze Země odstartovat v létě 2020 a na rudou planetu se má dostat v únoru roku 2021. Projekt může být poměrně rychlý díky tomu, že NASA nehodlá na vozítku dělat nějaký rozsáhlejší vývoj. Z větší části se využije osvědčený základ předchozí generace, hlavní změny budou především ve vědeckých přístrojích určených k monitorování planety.


NASA Curiosity 2.0 vědecké přístroje


Základním úkolem druhé generace je nalézt stopy bývalého života (např. pozůstatky mikrobů) a také zhodnotit hrozby pro osídlování planety lidmi. Vozítko tak bude vybaveno 30 zkumavkami, do kterých bude moci uložit vzorky. Zatím není naplánována žádná mise, která by tyto vzorky dostala zpět na Zem, ale pro všechny případy se už bude pracovat na jejich sbírání. Změnou tedy budou speciální kamery a rameno, které bude sloužit k nabírání vzorků.


NASA Curiosity 2.0 nákres


Dalším úkolem je experiment MOXIE. Ten má za cíl prozkoumat možnosti práce s atmosférou na Marsu. Ta má pro člověka naprosto nedostatečný obsah kyslíku 0,15 % (na Zemi je to okolo 21 %) a naopak obrovské množství oxidu uhličitého (téměř 96 %). Experiment by měl zjistit, zde půjde v tamních podmínkách bezpečně provádět přeměnu CO2 na jedovatý oxid uhelnatý (CO) a kyslík (O2). Takto by bylo možné vytvářet kyslík nejen pro lidskou posádku, ale také pro raketové motory.

NASA také zapracovala na systému přistání, který sice vychází z předchozí generace, ale nyní nabízí lepší řízení padáku, což dovoluje lepší směřování. Nově tak půjde přistát i v oblastech, kde jsou vedle bezpečných i nebezpečné zóny pro přistání. Poprvé bude také zaznamenán zvuk, neboť NASA plánuje použít mikrofony.

Zdroje: nasa.gov, mars.nasa.gov, extrahw.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama