reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA si u SpaceX objednala další dopravu astronautů

3.8.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA si u SpaceX objednala další dopravu astronautů
Agentura NASA už evidentně důvěřuje ve schopnosti firmy SpaceX, a tak si objednala další misi, která počítá s dopravením lidské posádky na Mezinárodní vesmírnou stanici v rámci programu CCtCap.
Už nějakou dobu víme, že SpaceX bude pro NASA pomocí lodí Dragon vynášet astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Firma tak ještě neučinila a NASA už si objednala druhý takový let, který zvýšil celkový počet plánovaných startů lodí nesoucích lidskou posádku v rámci programu CCtCap na čtyři. Jedná se o program Commercial Crew Transportation Capability. Další dvě objednávky totiž získal dlouhodobý partner agentury NASA, společnost Boeing.



Společnost SpaceX získala další zakázku poté, co splnila předběžné cíle a prošla nezbytným hodnocením. Samotná NASA se jistě nebude bránit tomu, aby si společnosti SpaceX a Boeing rozebraly dopravu astronautů k ISS, neboť nyní musí už nějakých pět let využívat služeb ruských Sojuzů, což ji stojí 81 milionů dolarů za jedno křeslo. Jde samozřejmě také o prestiž.



SpaceX pro tyto mise využije vylepšené moduly Dragon 2, které jsou připraveny pro až 7 cestujících sedících v prostředí připomínající spíše kosmickou loď ze sci-fi než prostředí dosud používaných raket či raketoplánů. Ti se mají spolehnout také na záchranný systém, jenž má za úkol v případě potíží rychle odpojit Dragon 2 od rakety Falcon 9. ISS je také na nízké orbitě, což umožní, aby první stupeň rakety Falcon 9 mohl přistát a byl tak znovu použitelný pro další misi, což sníží celkové náklady. Na druhou stranu se ale kvůli tomu rapidně sníží nosnost rakety, takže standardně se počítá se posádkou čtyř lidí a 100 kg nákladu v kabině. Samotný Dragon 2 zůstane dle plánů připojen k ISS po dobu 220 dní a může posloužit i jako záchranné plavidlo pro případ, že by posádka musela opustit stanici.

Společnost aktuálně ve své kalifornské centrále staví 4 lodi Dragon 2, z nichž dvě budou využity pro finální testy na zemi a dvě příští rok budou vyzkoušeny už v praxi. Konkurenční Boeing si chystá vlastní systém CST-100 a díky němu a Dragon 2 chce NASA posádku ISS obohatit o sedmého stálého člena, díky čemuž budou výzkumy probíhat rychleji.

Zdroj: Extremetech
reklama