reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA si vybrala SpaceX pro dopravu lidí k ISS

23.11.2015, Jan Vítek, aktualita
NASA si vybrala SpaceX pro dopravu lidí k ISS
Americká NASA si vybrala společnost SpaceX založenou Elonem Muskem v minulém desetiletí, jejíž vesmírná loď Dragon má již v roce 2017 vynést astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). A mohla by se s nimi také vrátit a přistát.
To je milník nejen pro agenturu NASA a společnost SpaceX, ale v podstatě pro celý vesmírný program. Poprvé bude totiž využita soukromá společnost pro vynesení astronautů na oběžnou dráhu Země. NASA totiž musí už od roku 2011, kdy byla raketoplánová flotila poslána do důchodu, využívat služeb ruských Sojuzů, které vynášejí lidi k ISS. To bylo samozřejmě trnem v oku pro řadu lidí, kteří říkali, že je naprosto nutné, aby NASA měla vlastní metodu, jak dostat lidi do vesmíru. Nyní to tedy vypadá, že touto metodou budou lodě Dragon firmy SpaceX.





"Až Crew Dragon vezme astronauty NASA v roce 2017 k Mezinárodní vesmírné stanici, budou letět v jedné z nejbezpečnějších a nejspolehlivějších kosmických lodí, která byla kdy postavena. Jsme hrdí na to, že máme příležitost na této věci pro NASA a naši zem pracovat," řekla k tomu Gwynne Shotwell, COO a prezidentka SpaceX.




startující raketa Falcon 9


Jak Shotwell říká, při vývoji Dragonu se firma zaměřila především na bezpečnost a vyvinula systém pro přerušení letu, který by prý s největší pravděpodobností zabránil ztrátám na životech, kdyby nedávný neúspěšný start rakety Falcon 9 nevezl pouze zásoby pro ISS, ale lidskou posádku. Ta má mít navíc v modulu Dragon slušné pohodlí, dostatek prostoru a může si i nastavit příjemné klima pro vzlet a přistání.





Zvláště přistání má být v případě modulu Dragon naprosto unikátní, a to díky vlastním raketovým motorům, které umožní vertikální přistání na suché zemi, čili není nutné, aby loď na padáku dopadla do moře. Právě s takovouto technologií se do budoucna počítá i pro pilotovanou cestu na Mars či jiné planety.




prostředí modulu Dragon


Zdroj: KitGuru
reklama