reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA SOFIA odhalila vodu na slunném povrchu Měsíce

26.10.2020, Jan Vítek, aktualita
NASA SOFIA odhalila vodu na slunném povrchu Měsíce
Teleskop SOFIA americké NASA, který létá nad zemí na palubě upraveného letounu Boeing 747SP, si připsal možná velice důležitý objev. Ve slunném kráteru Clavius na povrchu Měsíce totiž objevil vodu. 
Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) pozoruje okolní vesmír v infračerveném spektru, takže když už nepoletuje vesmírem, je důležité, aby byla alespoň ve velké výšce. Pohybuje se až 13,7 km nad zemí, a tak má pod sebou 99 % vodních par v atmosféře, takže může sledovat okolní vesmír v potřebných vlnových délkách. Pro pozorování Měsíce využila konkrétně přístroj FORCAST, čili infračervený fotoaparát, s nímž byla schopna detekovat signál vodních molekul s jeho charakteristickou vlnovou délkou. Našla tak pozoruhodnou koncentraci vody právě v kráteru Clavius. 
 
 
Voda na sluncem osvětleném povrchu Měsíce by se přitom měla působením slunečního záření rozpadat na vodík a kyslík a postupně vytrácet do vesmíru, ale v tomto případě to vypadá, že tomu tak není. Jaké jsou zde možnosti? 
 
Vodu mohou s sebou pravidelně přinášet miniaturní meteority, či případně může vznikat reakcí mezi vodíkem ze slunečního větru a kyslíkem v minerálech na měsíčním povrchu a následným bombardováním mikrometeority s mezistupněm v podobě hydroxylu (viz video).
 
Zodpovědět je ale třeba především to, jak je možné, že voda na takovém místě vydrží a může se akumulovat. Zde se zase nabízí jako nejschůdnější vysvětlení to, že jí k tomu pomáhá struktura měsíčního regolitu, v němž je ukrytá a chráněná před Sluncem. 
 
Měsíc se přitom pro teleskop SOFIA stal sledovacím cílem vůbec poprvé. Obvykle si toto zařízení nachází vzdálené galaxie či hvězdokupy a v tomto případ nebylo jasné, zda sledování Měsíce vůbec bude možné. Ten totiž velice snadno zaplní celé zorné pole a byla otázka, zda se systém udržující objekt v záběru bude mít čeho chytit (obvykle se orientuje dle hvězd). Jak lze tušit, zvládl to a učinil rovnou tento objev, což se podařilo už během prvního testovacího letu. 
 
NASA se tak rozhodla, že SOFIA se na Měsíc zaměří ještě během dalších letů, a to na další osvětlené krátery a během různých měsíčních fází. Chce zjistit, jak se voda v takových místech tvoří, ukládá a případně jak migruje. Data se pak mohou stát základem pro příští mise, jako je NASA VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) z vozítkem určeným pro mapování využitelných zdrojů. 
 
Zdroj: NASA 


reklama