reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA testovala nátěr pro rakety citlivý na tlak

29.1.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA testovala nátěr pro rakety citlivý na tlak
NASA provedla test speciálního nátěru na rakety ve velkém větrném tunelu. Nátěr, který je schopný rozpoznávat sílu vzduchu, jež na něj působí, by měl mít velký význam při testování a vývoji nových raket a letadel.
Mnoho vědců vidí naši budoucnost ve zkoumání vesmíru, a proto se zaměřují na vývoj kosmické techniky. NASA nyní provedla zkoušku speciálního nátěru, který má za úkol pomoct při sběru dat při vývoji nových raket. Jedná se o nátěr, který by vědci mohli používat k měření měnícího se tlaku sil, jež působí na raketu. Své využití tato technologie ale najde i u testování letadel.

Zkouška byla provedena v Ames Research Center, které spadá pod NASA a nachází se v Silicon Valley v Kalifornii. Speciální nátěr dostal pojmenování Unsteady PSP a NASA zveřejnila i video, ve kterém proces testování nátěru a cloumání větru s raketou vizualizuje.

Ve videu je možné vidět, jaký tlak ovlivňuje raketu, celý test byl prováděn v aerodynamickém tunelu. Tento způsob měření sil, které na povrch letadla či rakety působí, mohou vědci využit zejména k tomu, aby navrhli stroje, které nepřízni okolí při letu odolají co nejlépe.


Tlak, který je na povrch rakety vyvíjen, se dá měřit pomocí výsledného zabarvení, vědci jsou schopni zachytit rychle se měnící výsledky. Jak je vidět ve vizualizaci, barva může být od červené až po modrou, přičemž rudá znamená nejvyšší tlak. Jedná se zejména o okamžiky před tím, než raketa dosáhne nadzvukové rychlosti. Unsteady PSP pracuje tak, že se nechá reagovat s kyslíkem k produkci světla.

Nejedná se o první test, Unsteady PSP byl už dříve odzkoušen v malých výzkumných tunelech, první zkouška se konala v listopadu roku 2015. Testy měly ale úspěch, a tak se Unsteady PSP propracoval až na zkoušku ve velkém větrném tunelu.

Unsteady PSP byl vyvíjen týmem NASA Ames Research Center, v jehož čele stáli Jim Ross a Jayanta Panda, dále se na této technologii podílel Arnold Engineering Development Complex. Cílem projektu bylo zejména studovat cloumání, které zažívají letadla a rakety při nestacionárním proudění vzduchu.

Tento způsob měření tlaku vyvíjeného větry pomůže vědcům lépe pochopit nepravidelné proudění vzduchu, protože i oni sami prohlašují, že stále je hodně toho, čemu na nestacionárním proudění nerozumí. Unsteady PSP může také pomoct s urychlením testování raket a se snížením nákladů na projektech, jako je například raketa Space Launch System.

Zdroje: engadget.com, NASA

reklama