reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA: trpasličí planeta Ceres má velké zásoby vodního ledu

22.12.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA: trpasličí planeta Ceres má velké zásoby vodního ledu
Sonda Dawn, která odstartovala v září roku 2007 měla za úkol prozkoumat mimo jiné také trpasličí planetu Ceres. Nyní NASA prozradila, že ta má mít značné zásoby vodního ledu, což je další indicie pro odhalení tajemství vzniku naší soustavy.
Sonda Dawn už dříve navštívila asteroid Vesta, ovšem jejím konečným cílem se stala trpasličí planeta Ceres, u níž Dawn už zůstane asi napořád. To asi ne do skonání světa a vesmíru, ale jde o to, že už nepoletí jinam, o čemž se dříve uvažovalo. Už dříve jsme mluvili o tom, že Dawn na Ceres objevil bílé skrvrny, které mají dokládat existující geologickou aktivitu. Vědci se nyní kloní k názoru, že jde o sůl, ovšem nyní jde o něco jiného. Dvě nové studie dat zaslaných sondou Dawn mluví o přesvědčivých důkazech o přítomnosti rozsáhlých ložisek vodního ledu.




- Vesta a Ceres -


Ceres je největší objekt v pásmu asteroidů a má v průměru cca 890 až 960 kilometrů, zatímco dříve navštívená Vesta také není žádný drobek s průměrem přes 570 km v nejširším místě. Po objevení světlých míst na Ceres byla naděje, že jde o led, ale nyní se mluví o ložiscích soli uvězněné pod povrchem, která se v jistých místech dostala ven.

Nové informace využívají přístroj GRaND na palubě Dawn, který pracuje s gama zářením a dle nich jsou na Ceres rozsáhlé zásoby vodního ledu a je možné, že ten je skutečně téměř všude. Zachyceny byla velice vysoká hladina vodíku ve střední až vyšší zeměpisné šířce. Dle odhadů vědců je 30 procent materiálu u pólů trpasličí planety tvořeno vodním ledem, který si ale nemůžeme představit jako hezkou čistou pokrývku. Led je zde spíše součástí povrchové horniny, ale právě díky tomu dosud nevysublimoval do okolního prostoru. Dle odhadů celých 10 procent hmotnosti Ceres připadá na led.





Jak je to ale s případným ledem, který by mohl být přímo na povrchu malé planetky a kde bychom jej mohli studovat? Výzkumníci z institutu Maxe Plancka se zaměřili na hluboké krátery, kde existují místa, kam Slunce nikdy nedosvítí. Podobná místa existují také na našem Měsíci a označují se jako "chladné pasti", v nichž se nachází led, a tak bylo předpokládáno, že něco podobného by mohl mít i Ceres. Díky nízkým teplotám by totiž tamní led nemohl ani sublimovat do vesmíru.

Výzkumníkům se skutečně podařilo najít světlý a reflektivní materiál v deseti chladných pastích, a to díky infračervenému spektrometru na palubě Dawn. Mělo by jít o led, který vznikl z extrémně řídké atmosféry tvořené zčásti i molekulami vody. Ty se většinou vytratí do vesmíru, ale část z nich skončí v chladných pastích, kde se z nich postupně akumuluje led.

Další studium Ceres a jejího složení nám mohou více osvětlit vznik a vývoj Sluneční soustavy, protože neprošly tak intenzivními geologickými změnami jako velké planety. A právě existence vodního ledu je dobrá zpráva pro ty, kteří hledají známky života (aktuálního i minulého) v různých místech soustavy.

Zdroj: Extremetech


Celestial bodies like Ceres can provide data about the early solar system because they haven’t undergone the sort of geological alternation common with full-fledged planets. Finding water ice on it is a good sign for the existence of life (past or present) elsewhere in the solar system.
reklama