reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA úspěšně pokračuje v kalibraci zrcadel Webbova teleskopu

28.2.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA úspěšně pokračuje v kalibraci zrcadel Webbova teleskopu
Obsluhu Webbova teleskopu čeká ještě dlouhá práce, než bude jeho optika vyladěna, ale celý proces pokračuje dobře. NASA už dokázala jednotlivé zrcadlové segmenty vyladit tak, aby mohly poskytnout jednotný obraz. 
Jak jsme řešili už dříve, NASA zaměřila svůj teleskop na osamělou hvězdu HD 84406, která slouží ke kalibraci jeho zrcadel. Nejdříve se přitom ukázala jen změť osmnácti bodů, čili obrazů dané hvězdy, které zachytávaly jednotlivé segmenty hlavního zrcadla. Ty tak bylo zapotřebí nejdříve srovnat tak, aby spojením jejich obrazu vznikl potřebný výsledek, čili v tomto případě namísto osmnácti porůznu rozházených bodů pouhý jediný.
 
 
NASA se tak zatím v podstatě snažila segmenty hlavního zrcadla vyladit tak, aby se odraz hvězdy nacházel víceméně v jejich středu a díky tomu už mohl vzniknout výsledný obraz dané hvězdy HD 84406. Taková akce přitom v případě Hubbleu zapotřebí nebyla, neboť ten má své hlavní parabolické zrcadlo z jednoho kusu, zatímco Webb je typově Korschův teleskop s osmnácti segmenty hlavního zrcadla. 
 
 
Tímto ale kalibrace primárního zrcadla Webbova teleskopu nekončí. Dá se říci, že NASA je zatím na půli cesty a nyní nastává mnohem jemnější práce, která odstartuje čtvrtý ze sedmi kroků celé kalibrace. Jde konkrétně o Coarse Phasing, kde bude přístroj NIRCam využit pro detekování spektra s využitím celkem 20 párových snímků segmentů zrcadel. V rámci těchto párů se pak bude už velice jemně nastavovat vertikální pozice, díky čemuž bychom v příštích týdnech měli mít možnost sledovat, jak se zatím ještě stále rozmazaný obraz hvězdy HD 84406 postupně zostřuje. 
 
Hlavním úkolem je, aby byly jednotlivé segmenty zrcadla vyladěny s vyšší přesností, než je vlnová délka světla.  


reklama