reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA uvádí šest technologií, které nás dostanou na Mars

22.7.2020, Jan Vítek, aktualita
NASA uvádí šest technologií, které nás dostanou na Mars
NASA má aktuálně za cíl vrátit se na Měsíc a už tam na rozdíl od předchozího století zůstat a právě Měsíc by měl posloužit jednak pro trénink astronautů i pro testování nové výbavy pro účel navštívení Marsu.
Jde tak především o zkušenosti a novou výbavu či technologie a právě technologiím se NASA věnuje ve svém novém článku. Co tedy bude potřebovat především? 
 
 
Zaprvé to bude výkonný pohonný systém, který zkrátí cestu na Mars a zpět a zde NASA zvažuje několik možností včetně jaderného elektrického a jaderného tepelného pohonu. První je efektivní, ale nabízí jen slabý tah a druhý to má zase opačně. Nyní už ale je zřejmé, že s největší pravděpodobností půjde o nějakou formu jaderného pohonu. Aktuálně se vyvíjejí a testují nové kriticky důležité komponenty různých nových technologií, takže je ještě předčasné mluvit o tom, která to nakonec bude. 
 
Zadruhé bude zapotřebí nafukovatelný tepelný štít pro bezpečné přistání astronautů s potřebnou výbavou. Půjde celkově o mnoho tun nákladu, takže aby ten mohl být zbrzděn pomocí tamní řídké atmosféry, bude zapotřebí štít s velkou plochou a NASA nyní pracuje právě na verzi, která se dokáže nafouknout a roztáhnout na potřebnou velikost. Brzy bude testován prototyp s průměrem 6 metrů, aby se ukázalo, jak se bude chovat při vstupu do atmosféry a klíčové bude především to, aby přežil třením tvořené teplo. 
 
 
Jako třetí tu máme nové skafandry s modulárním designem, které jsou připravovány již pro měsíční mise. První astronauti, kteří v rámci programu Artemis poletí na Měsíc, využijí právě nové skafandry xEMU (exploration extravehicular mobility unit). NASA jim slibuje nebývale velkou volnost pohybu, ovšem pro mise na Mars k tomu bude potřebovat i lepší podporu života a samozřejmě je i obecně přizpůsobí tamním teplotám. Ale co kosmické záření? Tomu se zpráva nevěnuje. 
 
Začtvrté bude zapotřebí zázemí a než aby NASA pro první mise počítala s budovami, hodlá postavit velký rover jako marťanský karavan, který bude samozřejmě tlakovaný a nabídne komfortní prostředí s příjemnými teplotami, v němž budou moci astronauti přežít celé týdny a cestovat desítky kilometrů od návratové rakety. A samozřejmě budou mít možnost vyjít ven ve svých xEMU. 
 
 
K tomu všemu ale budou zapáté potřebovat spolehlivý a neustálý zdroj energie, přičemž ten využije již dobře zvládnutý proces jaderného štěpení, jen v malém měřítku. V tomto případě NASA plánuje nové reaktory vyzkoušet nejdříve právě na Měsíci a až pak je jako ověřenou technologii vyslat na Mars. 
 
 
A nakonec to zašesté bude ne rádiová, ale laserová komunikace. Ta pochopitelně nezajistí rychlejší spojení, éra Star Treku ještě nenastala, takže jaké budou její výhody? Jde o možnost do laserového spojení kódovat mnohem větší objem dat, takže se počítá se snímky i videem ve vysokém rozlišení. NASA si od laseru slibuje cca 10x rychlejší komunikaci, což tvrdí na základě testu z roku 2013 a další testy se plánují pro ISS i soubor misí Artemis. Zaměří se mimo jiné i na možné problémy způsobené rušením v atmosféře, apod. 


reklama