reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA v poušti Atacama testuje zařízení na detekci života na Marsu

15.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA v poušti Atacama testuje zařízení na detekci života na Marsu
NASA využívá nejsušší poušť na světě k testovacím účelům, a to zejména kvůli simulaci podmínek na Marsu. Tento rok téměř celý únor NASA zkoušela, jak by to mohlo s jejich roverem a přísrtoji pro detekci života vypadat na Marsu.
Zařízení určené do vesmíru či pro použití na jiných kosmických tělesech se musí nejdřív testovat někde na Zemi. Aby byly výsledky testů co nejreálnější, je třeba vybrat místo, které se bude podmínkami podobat lokaci pro budoucí použití přístroje. Poušť Atacama, jež se nachází v Jižní Americe a je nejsušší pouští na Zemi, se pro své klima hodí na testování zařízení, která jsou určená pro použití na Marsu.

Proto NASA do pouště Atacama vyslala svůj tým z Atacama Rover Astrobiology Drilling Studies, aby provedli sérii testů , která byla už druhá v pořadí, první zkoušky proběhly před rokem. Projekt měl ukázat, že vozítko KREX-2 si poradí i v nejsušší poušti na Zemi. V únoru tohoto roku se s KREX-2 testovaly především zařízení na detekci života. Organismy na poušti Atacama žijí převážně skrytě třeba pod zemí, pokud se na Marsu objeví známky života, také nebude snadné je najít. Z toho důvodu je Atacama pro nácvik hledání života na Marsu vhodná.





Rover KREX-2 je schopný se pohybovat autonomně a vyhýbat se překážkám, které mu stojí v cestě. Je vybavený zařízením, které vzorky hornin vyvrtá a nechybí ani robotické rameno, které může vzorky přesunout do přístrojů sloužících k detekci života.

Letos s sebou tým z NASA vzal na testování tři různé nástroje na detekci života. Prvním ze tří zařízení je modifikovaná Wet Chemistry Laboratory od NASA, která byla součástí mise Phoenix na Marsu v roce 2007. Druhý přístroj byl vylepšený model Signs of Life Detector (SOLID), který NASA testovala minulý rok. Přístroj, který darovalo španělské Centrum pro astrobiologii, hledá biologické složky pomocí různých biochemických testů. Třetí zařízení bylo kompletně nové, v poušti se testoval Microfluidic Life Analyzer. Na Microfluidic Life Analyzer pracovali vědci z NASA Jet Propulsion Laboratory. Přístroj je schopný izolovat ze vzorků aminokyseliny, které jsou součástí organismů.

Tyto testy nebyly ale poslední. Vědci se do Atacamy vrátí ještě příští rok a také v roce 2019, protože práce ještě nejsou zcela hotové. V příštím roce plánují vědci připojit přístroje na detekci života přímo na rover, aby zjistili, jak vše funguje dohromady. Jakmile budou testy dokončeny, může se takto vybavené vozítko KREX-2 připravovat na skutečnou cestu na Mars.

Zdroje: engadget.com, NASA
reklama