reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA viní Boeing ze zpoždění programu Space Launch System

12.10.2018, Jan Vítek, aktualita
NASA viní Boeing ze zpoždění programu Space Launch System
Space Launch System (SLS) americké NASA je znám jako velice výkonný raketový systém, který je však i velice drahý a poznamenala jej výrazná zpoždění. Zpráva vypracovaná agenturou NASA z nich přitom viní firmu Boeing. 
NASA už řadu let nemá možnost, jak dopravovat své astronauty do vesmíru, neboť poslední raketoplán letěl v roce 2011 a od té doby se připravuje náhrada v podobě SLS (Space Launch System). To jsou rakety, jež se dají v některých konfiguracích svým výkonem bez obav srovnávat se Saturnem V, který byl středobodem programu Apollo a konkurenci budou mít především v BFR od SpaceX. NASA se ale stále musí zatím spoléhat na Rusy a jejich Sojuzy, aby dostala své lidi na ISS, i když tato éra by měla brzy skončit díky americkým soukromým společnostem. Poslední Sojuz však nedokázal dosáhnout orbity, a tak aktuálně probíhá vyšetřování a není žádný způsob, jakým by se na ISS mohli dopravit lidé. 
 
Samotný program SLS je poznamenán průtahy a těm se věnuje právě nová zpráva agentury NASA, která klade vinu hlavnímu smluvnímu partneru, firmě Boeing. 
 
 
SLS dokáže v úvodní verzi Block 1 dostat na nízkou orbitu až 95 tun nákladu a Block 2 to zvýší na 130 tun. Do hlubokého vesmíru pak dokáže vyslat až 45 tun, přičemž konkurenční SpaceX BFR slibuje přes 100 tun na nízkou orbitu a pokud tam bude raketa schopna dotankovat, jak se plánuje, může se svými 100 tunami vyrazit dále třeba na Mars. 
 
SLS také má být využitelný systém pro mise na Mars zahrnující posádku a zde se počítá s loděmi Orion a příslušnými servisními moduly. Nicméně na rozdíl od BFR půjde o zcela postradatelnou raketu, která tak nebude schopna vertikálního přistání, jaké nyní předvádí Falcony 9 a má předvést i BFR, na což se každý fanoušek letů do vesmíru musí těšit jak malý Jarda. 
 
NASA původně chtěla, aby SLS vstoupil do provozu koncem roku 2017 a jeho vývoj přišel na 5 až 7 miliard dolarů. SLS ale stále není připraven, a to už vývoj přišel na téměř 12 miliard dolarů, takže ani není divu, že se hledá viník. S tím přišel hlavní inspektor NASA Paul Martin, který viní management Boeingu, stejně jako technické problémy a potíže s infrastrukturou v této firmě. Boeing je dle Martina aktuálně 18 měsíců ve zpoždění při vývoji softwaru pro provedení nezbytného pozemního testu zážehu motorů rakety a ve zprávě se také uvádí, že NASA bude muset vynaložit ještě alespoň 1,2 miliardu dolarů, aby mohly být dokončeny dvě první rakety SLS. Čili aktuální předpoklad je, že první start SLS proběhne v červnu roku 2020, takže přinejlepším cca do dvou let. Přinejlepším proto, že zpráva zpochybňuje, zda toho bude možné za současných podmínek dosáhnout. 
 
stavba SLS
 
Boeing se již Paulu Martinovi ozval zpět s tím, že zpoždění jsou dána především podfinancováním celého projektu. To už zástupci NASA odmítli s tím, že Boeing získal v roce 2015 na vývoj SLS 706 milionů dolarů, v dalším roce Kongres schválil mimořádný příspěvek navíc ve výši 200 milionů dolarů a v květnu stejného roku byl navíc rozpočet projektu navýšen o další miliardu. Boeing také dle zmíněné zprávy nesprávně získal 64 milionů jako bonus za výkon, ačkoliv už v té době program značně zaostával. Firma zase opáčila, že stavba takové rakety je podnik, do nějž se nikdo ještě nepustil, což je jediná věc, se kterou NASA veřejně s Boeingem souhlasila. Tak alespoň na něčem se shodnou. 
 


reklama