reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA zpochybňuje plány SpaceX tankovat rakety s posádkou na palubě

4.11.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA zpochybňuje plány SpaceX tankovat rakety s posádkou na palubě
Poradci agentury NASA vyjádřili své pochybnosti k záměru společnosti SpaceX, která chce tankovat palivo do raket, které již mají na své špici umístěn modul s posádkou. Označují to za vysoce nebezpečnou operaci.
Členové NASA Space Station Advisory Committee se v pondělí setkali se zástupci společnosti SpaceX a když shledali, že ta má takové plány ohledně astronautů na palubě tankujících raket Falcon 9, netvářili se na to zrovna nadšeně. Jejich obecné stanovisko je takové, že doplňování paliva do raket je vysoce nebezpečná operace, která by se neměla provádět ani v blízkosti lidí, natož aby přímo v raketě byla přítomna posádka. Jak by asi tak dopadla, to ukazují záběry z explodujícího Falconu 9, který nedávno explodoval právě při naplňování palivem. Je si tedy SpaceX tak jistá, že to zvládne bez nehod, nebo to spíše znamená hazard s lidskými životy? To je otázka.





Největším kritikem záměru SpaceX je americký generálporučík letectva Thomas Stafford, který předsedá celé komisi. Jde také již podruhé, co zpochybňuje praktiky společnosti SpaceX týkající se doplňování paliva do raket. V roce 2015 poslal do ředitelství NASA dopis, v němž argumentoval, že naplňování rakety s lidskou posádkou palivem jde proti desetiletím zkušeností s lety do vesmíru. Je to prostě otázka jistoty. Pokud při takové proceduře nikdo u rakety nebude, pak se také nikdo nemůže zranit nebo zabít.

Společnost SpaceX ve svém vyjádření sdělila, že navrhla spolehlivý způsob doplňování paliva, který minimalizuje všechna rizika pro přítomnou posádku. Navíc měla jiná bezpečnostní komise z NASA již v červnu uvést, že rizika při doplňování raket Falcon 9 jsou akceptovatelná. Jenže pak tu máme také jeden podstatný protiargument, který připravila zmíněná exploze a SpaceX dle nejnovějších informací stále neví, co přesně způsobilo explozi rakety prvního září. Podařilo se jí ale v testech doplňování paliva v Texasu zjistit více o možných úskalích a nyní pracuje na vylepšení celého tankovacího procesu, což je jeden z předpokladů pro to, aby Falcon 9 opět mohly začít létat.





SpaceX říká, že do celého procesu vstoupí dodatečné prvky, jež zajistí bezpečnost posádky od doby, kdy přijede na rampu, přes tankování, start až po bezpečný návrat na zem. Aktuálně SpaceX plní své rakety palivem asi půl hodiny před startem a později má tak být při tomto procesu už přítomna posádka. Postup NASA je přitom takový, že rakety se plní palivem hodiny před letem a posádka nemůže na palubu do té doby, než tento proces neskončí. A proč to SpaceX vůbec chce takto dělat? Využívá totiž palivo, které je značně podchlazené a má daleko menší teplotu než to, co se používalo při letech raketoplánů. Díky nižší teplotě se do rakety vejde i více paliva, což znamená vyšší výkon, ale také to znamená, že taková raketa musí být ideálně hned po natankování připravena k letu.

O bezpečnost posádky v lodích Dragon se také může postarat aktivní systém, který ji s využitím vlastních trysek rychle oddělí od zbytku rakety, takže pokud se problémy odhalí s alespoň krátkým předstihem, astronauti by měli přežít. SpaceX už tento systém má otestovaný, i když s lidmi na palubě jej ještě nezkoušeli. Elon Musk však tvrdí, že pokud by na explodující raketě v září byli lidé v lodi Dragon, byli by zachráněni.

Zdroj: The Verge
reklama