reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA zveřejnila 360° video z testování motoru Space Launch System

14.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA zveřejnila 360° video z testování motoru Space Launch System
Už delší dobu se ví, že NASA pracuje na své nové raketě s názvem Space Launch System. Nedávno kosmická agentura zveřejnila 360° video, ve kterém ukazuje zážehový test jednoho z motorů, který bude SLS pohánět.
Plánovaná raketa Space Launch System od NASA má v budoucnu převzít lety s posádkou do vesmíru. NASA se netají ani tím, že Space Launch System jednou bude i raketou, která vynese astronauty mířící na Mars. Aby se tak ale stalo a SLS mohl začít slavit své úspěchy, musí nejdřív odstartovat. Práce na raketě se zpozdily a nejnovější plány říkají, že raketa SLS by mohla poprvé vzlétnout příští rok, původně jsme se jí měli dočkat už letos. Budování rakety také přesáhlo rozpočet.

Není ale ticho po pěšině, NASA zveřejnila 360° video, ve kterém se předvádí motor plánovaného Space Launch System. Na záběrech je možné vidět jeden z motorů RS-25, který prochází zážehovým testem. Motory RS-25 budou na SLS celkem čtyři. Kamery zabírají scénu z různých úhlů pohledu, někdy je divák i zaslepen kouřem, protože kamera nic jiného nezabírá. Zkouška reálně proběhla 22. února tohoto roku a motor byl zažehnut na šest minut.


Motor RS-25 je aktualizovanou verzí hlavních motorů používaných u programu Space Shuttle, u kterého byly uskutečňovány lety do vesmíru pomocí raketoplánů. Zkouška zažehnutí byla prováděna na Stennis Space Center v Mississippi a je možné vidět zhruba 2 300 kN tahu v akci. Čtyři motory RS-25 budou dohromady zajišťovat tah přibližně 9 000 kN, což je asi čtvrtina celkového tahu rakety SLS.

Space Launch System a kosmická loď Orion budou v budoucnu zajišťovat dopravu do vesmíru, protože SLS bude nejvýkonnější raketa od dob historického Saturnu V, který byl používán pro mise Apollo. SLS by měl zvládnou vynést na nízkou orbitu až 130 tun nákladu, překoná tak plánovanou raketu SpaceX Falcon Heavy i raketu New Glenn, o které nedávno Blue Origin zveřejnila podrobnější informace. Falcon Heavy od SpaceX by se svého prvního letu mělo dočkat už tento rok, přípravy na vypuštění velké rakety se zpozdily i kvůli nehodě, kterou si v září musela společnost Elona Muska vytrpět se svým Falconem 9.

Cesta astronautů k Marsu s pomocí SLS je ještě poměrně daleko, v dohlednější době NASA plánuje dopravení astronautů k Měsíci na vesmírné lodi Orion, kterou Space Launch System vynese do vesmíru. Právě plánované lety s posádkou vyžadují opravdu důkladné otestování technologií.

Zdroj: engadget.com

reklama