reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA zveřejnila přes tisíc nových fotografií Marsu

12.8.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA zveřejnila přes tisíc nových fotografií Marsu
NASA nám přináší další velkou nálož fotografií Marsu, kterou pořídila sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Jde přesně o 1035 fotografií zaslaných z oběžné dráhy Marsu zpět na Zemi, které byly postupně zachyceny.
Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) byl vyslán na cestu k Marsu 12. srpna 2005, čili přesně před jedenácti lety. Na oběžnou dráhu planety se dostal o sedm měsíců později a od listopadu 2006 se dostal na takovou orbitu, odkud už mohl začít pracovat. Doplnil tak už jako šesté zařízení satelity a rovery, které již na/u Marsu pracovaly, a to konkrétně Mars Global Surveyor, Mars Express, 2001 Mars Odyssey a dva Mars Exploration Rover (Spirit a Opportunity). Global Surveyor a Spirit se ale brzy odporoučeli.





MRO s sebou nese řadu vědeckých nástrojů, a to různé kamery, spektrometry a také radar, s jejichž pomocí sleduje povrch planety, posloupnost vrstev jejích hornin, dále mapuje přítomný led, různé minerály, formující se písečné duny, případné dopady těles a jiné. Za úkol má také dláždit cestu pro příští mise, a to tak, že sleduje marťanské každodenní počasí, podmínky na povrchu, hledá vhodná místa pro přistání (budoucí mise ExoMars, InSight a jiné) a bude moci posloužit také jako komunikační systém. Ten je přitom schopen vysílat na Zem více dat, než všechna předchozí zařízení dohromady.

Nyní k nám MRO vyslal novou dávku obrazových dat, které postupně nasbíral a jde o celkem 1035 fotografií. Nedávno nastalo vhodné období pro nerušené zasílání dat na Zemi, což se děje každých 26 měsíců. Jak se můžete podívat na webu s aktuální pozicí planet, Mars byl nedávno v opozici, takže se přiblížil k Zemi a mohl nerušeně vysílat.

Nové fotografie jsou k dispozici na HiRISE, čili webových stránkách kamery High Resolution Imaging Science Experiment, kde najdete snímky jako tyto:




dunové pole Kolhar u severního pólu pojmenované dle fiktivního světa Franka Herberta




strmé svahy na východu Noctis Labyrinthus




jedna z možných oblastí pro přistání mise Mars 2020




sever regionu Sinus Meridiani



malý, ale mladý impaktní kráter


Zdroj: HiRISE
reklama