reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nastal už obrat cen pamětí RAM? Stouply i na dvojnásobek

12.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Nastal už obrat cen pamětí RAM? Stouply i na dvojnásobek
Na podzim se začala na trhu velice projevovat vyšší poptávka po pamětech RAM, které se v první polovině roku držely na velice nízkých cenách. Od té doby jejich cena stoupla leckdy i na více než dvojnásobek, ale nyní to vypadá, že už bylo dosaženo vrcholu.
Jinými slovy, v této době se opravdu nevyplatí moduly s paměťmi RAM kupovat, pokud je akutně nepotřebujete. Když si vezmeme za příklad takové Kingston DDR4 16GB 2133MHz CL14, pak ty se daly v první polovině roku 2016 běžně koupit za 1700 Kč, což byla jejich průměrná cena uváděná serverem Heureka. Ta ale začala zvláště s nástupem podzimu prudce stoupat, až se dostala na více než 3600 Kč a nyní můžeme pozorovat náznak toho, že začíná opět klesat.

Graf ceny produktu Kingston DDR4 16GB 2133MHz CL14 (2x8GB) HX421C14FB2K2/16 poskytuje server Heureka.cz


Jak je vidět z grafu, jako obvykle na snížení cen zareagovali jen někteří výrobci, díky nimž se začala nejdříve propadat minimální cena, ale lze vidět posun k lepšímu i u té průměrné. To samé se týká i jiných pamětí DDR4, zvláště třeba modulu Kingston HyperX Fury Black DDR4 4GB 2133MHz. Ten se dal v průběhu minulého roku koupit už za 450 Kč, poté se jeho cena vyšplhala na 840 Kč a nyní v krátkém období už výrazně klesla na 630 Kč, což jsou minimální ceny. I zde se ukázalo, že průměrná cena nekopíruje propad té minimální a v tomto případě alespoň přestala stoupat.

Ceny jsou ale stále vysoké. Mezi nejlevnější 16GB kity DDR4-2133 patří Crucial CT2K8G4DFS8213 a ten stál dříve 1500 Kč, přičemž v říjnu jsme mohli zaznamenat skokové zdražení z 1850 Kč na 2650 Kč a postupné zdražení na 2800 Kč, což jsou všechno minimální ceny, jež ale blízko kopírují ty průměrné. Zde se růst ceny zatím pouze zastavil podobně jako u jiných levných kitů stejného druhu. Vypadá to tak nadějně, ale čas pro nákup pamětí zdaleka ještě nenastal a také se nedá spolehlivě říci, že už nastal obrat. Vypadá to však nadějně, což je dobré i pro ty uživatele, kteří v nejbližší době plánují upgrade. Pro ten ostatně bude vhodná doba vzhledem k nástupu procesorů Ryzen. Až AMD konečně ukáže karty, nastane vhodná doba pro nákup nového počítače či komponent, protože už nebude na co čekat.

Graf ceny produktu Kingston DDR3 8GB 1600MHz CL10 (2x4GB) HX316C10FK2/8 poskytuje server Heureka.cz


Co se týče pamětí DDR3, také jejich cena v poslední době často prudce stoupala, i když v jejich případě to bylo zvláště u 16GB kitů nevyzpytatelné. Takový Kingston DDR3 8GB 1600MHz ale v posledních dnech dle grafu markantně zlevnil, ale to se týká pouze jednoho jediného e-shopu. Ale i zde alespoň můžeme zatím pozorovat zastavení celkového růstu cen.

Za zvyšování cen pamětí RAM může prý to, že výrobci pamětí "přeorientovali své výrobní kapacity z pamětí pro PC na paměti pro chytré telefony", neboť velcí výrobci těchto zařízení pro ně vytvořili obrovskou poptávku, která způsobila snížení dodávek pro PC průmysl, a tedy i růst cen. Doufejme tak, že se už situace na trhu vrací do původního stavu.

reklama