reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nastává válka digitálních asistentů?

18.5.2016, Michal Hala, aktualita
Nastává válka digitálních asistentů?
Zatím tu byly dvě digitální asistentky. Siri od Applu a Cortana od Microsoftu. Teď Google představil svého Assistanta a vypadá to na tuhou bitvu. Všem zúčastněným jde totiž o prestiž a některým i o peníze.
Nejdřív pár slov o novince. Google Assistant je podstatným rozšířením aplikace Google Now, která na Androidu pomáhá s hlasově ovládaným vyhledáváním. Viděno jiným zorným úhlem by se chtělo až říct, že pomáhá nahánět uživatele k vyhledávači Googlu, ale pravda je taková, že k němu nikdo nikoho moc nahánět nemusí. Google Search je dost atraktivním cílem sám o sobě.

Novější bráška aplikace Now, Assistant, toho umí víc. Podle toho, co bylo dnes uvedeno na konferenci I/O 2016 v Mountain View, dokáže Assistant vést inteligentní konverzaci a reagovat na požadavky uživatele vzešlé v jejím průběhu. Například se zeptáte, kdo režíroval film XY. Assistant promptně odpoví a vaši doplňující otázku, jaké další filmy má tento režisér na svědomí, rovněž zodpoví správně.

Důležité je, že Assistant chápe kontext celé debaty a jednotlivé dotazy neposuzuje izolovaně, ale v celkovém rámci příslušné diskuse s uživatelem. Úroveň konverzace a její komfort se tak díky technologickému pokroku zase posouvají o kus výš a Google získává mírný náskok. Prozatím na Androidu, ale kdo ví, co dalšího přinese budoucnost.

Zdánlivě logická dělba teritorií by byla, kdyby se každý výrobce držel svého vlastního ekosystému. Apple se Siri iOSu a výhledově i OS X, Google s Assistantem Androidu a Microsoft s Cortanou Windows 10. Jenže Microsoft už udělal výpad na cizí území, když před pár měsíci nabídl Cortanu pro iOS i pro Android. Udělá teď analogický krok Google a nabídne Assistanta pro PC s Windows?


Logo Googlu


Byla by to efektivní odplata. A pokud by měl podobný úspěch jako kdysi s Chromem, Microsoft by určitě neměl radost. Celá záležitost má ovšem nejen prestižní rovinu a snahu demonstrovat technologickou vyspělost a schopnosti Redmondu, Cupertina a Mountain View. Celá věc má i praktický a ekonomický dopad – v důsledku jde také o podíl na trhu vyhledávačů.

Cortana nahání uživatele Windows 10 k Bingu a Google Search tak ztrácí. Assistant ve Windows by tenhle problém pomohl elegantně řešit ve prospěch Googlu. Jinak Siri se asi bude držet iOSu a od podzimu i OS X, takže tady Microsoftu naštěstí nic nehrozí. Navíc Apple samozřejmě nemá vlastní vyhledávač, takže má jiné cíle a jinou strategii.

Jak to všechno dopadne pro jednotlivé zúčastněné hráče samozřejmě nevím, ale obecně je téměř jasné, že digitální asistenti tady s námi zůstanou a asi se jich už nezbavíme. Tedy v Česku je vlastně klíčová otázka bohužel položena jinak – kdy asistenti nabídnou podporu češtiny a budou tak moct fungovat také u nás.

Zdroj: BGR
reklama