reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nástupci prvních Ryzen přijdou do roka

8.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Nástupci prvních Ryzen přijdou do roka
Procesory Zen už máme na trhu, a tak se můžeme pomalu začít dívat do budoucnosti, ve které na nás čeká další iterace této procesorové generace. Můžeme už mluvit konkrétně o Pinnacle Ridge a roku 2018.
Procesory Ryzen mají kódové označení Summit Ridge, takže Pinnacle Ridge budou evidentně jejich nástupci, a to rovnou přímí. AMD je přitom chce dostat na trh někdy v prvním kvartálu příštího roku, takže se už můžeme těšit na to, co ukáže tato vylepšená architektura Zen slibující ještě větší výkon IPC. Ukázalo se také, že Pinnacle Ridge budou stále určeny pro patici AM4, ale nic jiného jsme ani nečekali. Velice pravděpodobé také je, že je budeme moci využít na aktuálních základních deskách. Lisa Su také prozradila, že po nich bude následovat přinejmenším ještě jedna generace založená na Zenu.





AMD už v případě Summit Ridge docílilo o 52 % vyššího IPC (Instruction Per Cycle) v porovnání s Excavatory a Pinnacle Ridge má přinést dalších pět až 15 procent navíc. Vedle toho ale má AMD i kam jít s pracovními takty, však dnešní procesory Ryzen končí na 4 GHz (respektive 4,1 s XFR), takže ty příští by mohly přidat pár set megahertz, ale o tom se zatím neví nic a je na to ostatně příliš brzy.

Máme tak vyhlídku na 60 a 65% nárůst IPC oproti Excavatorům, což by procesory AMD už v podstatě vyrovnalo s moderními Intely. V té době by už také AMD mohlo mít vyřešeny problémy se softwarovou kompatibilitou, která se týká především her, kde Ryzeny přece jen nepodávají takové výkony, jaké se očekávaly.

Ještě před Pinnacle Ridge se ale mají objevit Raven Ridge, čili první APU vybavená jádry Zen a založená nejspíše na GPU architektuře Vega. Staré roadmap ukazovaly Raven Ridge spíše jako produkty pro rok 2018, ale dle nových údajů mají přijít už v druhé polovině tohoto roku. Ceny se mají pohybovat pod hranicí 250 dolarů a potvrzeno bylo, že se budou prodávat i verze se 4 jádry a zapnutým SMT, čili 8 logickými jádry. Otázka je ale především ta, jak silné bude GPU, jehož výkon bude z velké části záviset také na propustnosti operační paměti a té ani DDR4 nemají na rozdávání. Bude tak vhodné, aby AMD alespoň umožnilo využít co nejrychlejší moduly DDR4.

Zdroj: wccftech
reklama