reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nastupuje meziplatformí grafický benchmark 3DMark Wild Life

15.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Nastupuje meziplatformí grafický benchmark 3DMark Wild Life
Společnost UL si připravila nový benchmark pro naše grafické karty běžící pod Windows, ale nejen ty. 3DMark Wild Life je určen také pro platformy Apple či Android, takže všemožná desktopová i mobilní GPU. 
3DMark Wild Life se tak dá označit za meziplatformní benchmark, který bude používán pro ověření výkonu zařízení firmy Apple a jiných s OS Android a Windows. Pro mobilní zařízení tu bude na výběr jednak rychlý test a pak delší, který ověří i dlouhodobý výkon a stabilitu (Wild Life Stress Test). 
 
 
Pojetí celého benchmarku je typické pro 3DMark, čili jde o renderování "herní" scény v reálném čase. A vypadá to, že test bude opravdu náročný, jak ukazuje třeba jeho běh na Samsung Galaxy S10+, kde se scény jednak nezobrazují správně a pak se celý obraz značně seká, takže výsledek je nekoukatelný. Máme tu ale i další video zachycené na iPhone XR, kde už scény běží při více než 30 FPS, a tak se můžeme podívat na celé grafické ztvárnění, které by nám mohlo připomenout třeba titul Outer Worlds.
 
Grafika je to však na rendering v reálném čase na mobilním telefonu velice dobrá a ostudu by nedělala ani kdejakému hernímu titulu pro PC či konzole. Lze ale předpokládat, že na PC nebude Wild Life nijak zvlášť náročný test, jak lze usuzovat právě dle toho, že jej musí utáhnout i mobilní telefony, i když pro ně bude náročný dost. 
 
 
Po skončení testu se uživateli ukáže také podrobná statistika, díky níž si bude moci porovnat třeba to, zda se postupně nesnižuje výkon, což by mohlo ukazovat na přehřívání hardwaru či jiný problém. A samozřejmě také budeme moci své skóre srovnat s jinými výsledky a ověřit si, zda zrovna náš telefon není podezřele pomalý oproti jiným stejného typu. 
 
 
Zrovna toto srovnání bude k dispozici také ve formě grafu, kde by mělo ideálně jít jen o velice úzké rozpětí výsledků. Pokud to ale bude naopak široké, jak ukazuje obrázek nahoře, budeme moci mluvit o značně nekonzistentních výsledcích v reálném světě. Vedle toho bude benchmark také brát v potaz jednotlivé verze OS a nabídne srovnání, na které verzi lze očekávat nejvyšší výkon. 
 
Benchmark už je nyní k dispozici na Google Play i v Apple App Store pro iOS 13 a novější (obě verze zdarma). Pro Windows PC je pak k dispozici jako aktualizace pro 3DMark Advanced Edition na Steamu a dále i na stránkách firmy UL


reklama