reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nebezpečí digitální asistentů: Alexa poradila 10leté dívce dát penny do zásuvky

30.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Nebezpečí digitální asistentů: Alexa poradila 10leté dívce dát penny do zásuvky
Digitální asistenti využívají systémů umělé inteligence, ale ta nemusí být vždy "inteligentní". Amazon Alexa doporučila 10leté dívce strčit penny do elektrické zásuvky, což mohlo skončit velmi špatně.
Umělá inteligence je stále jen algoritmem, který se sice sám "učí", ale neznamená, že tomu i rozumí. Ostudu si nyní uřízl Amazon a jeho digitální asistentka Alexa. V Británii totiž rodina včetně 10leté dívky prováděla různé fyzické výzvy, a když došly nápady, kdo by mohl "lépe poradit" než digitální asistent? Alexa tedy zadala dotaz do vyhledávání, v jejím případě jde o Microsoft Bing, jenže výsledkem byl nechvalně známý "penny challenge".
 
Amazon Alexa
 
Ten spočívá v tom, že se do zásuvky napůl strčí koncovka např. nabíječky a současně s tím i mince (penny). Matka dívenky, když slyšela návrh na novou výzvu, okamžitě zareagovala a vykřikla, ať to nedělá, byť věřila, že její dcera je dost chytrá na to, aby výzvy neuposlechla.
 
Něco takového v lepším případě skončí vyhozenými pojistkami, pokusy ale skončily i požáry a zraněními. Amazon už Alexu upravil, aby tento výsledek příště neprezentovala, ale opět se ukazuje, že digitální asistenti mohou být velmi nebezpečným nástrojem zejména u dětí, pokud nejsou pod dohledem. Na druhou stranu je nutno podotknout, že asistent je zde jen prostředek, děti úplně stejně tak mohou stejný dotaz zadat do vyhledávače a dostat se ke stejným výsledkům. Dá se předpokládat, že uživatelé budou očekávat, že to bude právě asistent, který bude nevhodné výsledky vyhledávání dále vyhodnocovat a být dalším filtrem, což ale může být jen očekávání nesetkávající se se skutečností.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama