reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nechcete už žít na této planetě? Zkuste Asgardii

19.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Nechcete už žít na této planetě? Zkuste Asgardii
Přinejmenším Dr. Igor Ashurbeyli už na Zemi nechce žít, a tak předkládá návrh pro výstavbu vesmírné stanice Asgardia, na niž by mohli uniknout podobně smýšlející lidé. Ti by se mohli starat sami o sebe a sami si vládnout.
Je zřejmé, že Asgardia (název ze severské mytologie) je spíše utopistický koncept, ovšem dnes už by lidstvo mohlo uvažovat o tom, že by něco takového bylo schopno postavit. Nicméně buď by to bylo pekelně drahé, nebo by se musel najít levný způsob, jak na oběžnou dráhu vynášet náklad a ani pak by takový projekt samozřejmě nebyl levný.





Dr. Igor Ashurbeyli vidí Asgardii jako vesmírem letící centrum dobré víry, vědeckého výzkumu a ochrany planety, které bude izolováno od politických problémů. Mohlo by posloužit pro ochranu Země (nebo alespoň její včasnější varování) před nepříznivým vesmírným počasím (především silné erupce) či asteroidy.

Dle doktora Ashurbeyli by se mohlo uvažovat o hromadném financování takového projektu všemi lidmi světa, kteří by pak měli svůj hlas v tom, aby mohli určit obyvatelstvo stanice. Ta se má skládat z alespoň jednoho jádrového modulu, k němuž by byly ve formě sítě přidruženy další plus jistá "ochranná vesmírná platforma". O moc víc se o samotném provedení Asgardie zatím nedozvíme. Vše je totiž v začátcích a Ashurbeyli chce, aby se na vývoji projektu podíleli další vědci a společnosti, takže nic není dopředu dáno.

Asgardia se má stát budoucím členem Organizace spojených národů s vlastní vládou, ambasádami, vlajkou, hymnou, atd. Hlavní náplní práce jejích obyvatel pak bude vědecký výzkum, který nebude ovlivňován náladami ve společnosti či politikou. Ashurbeyli už oznámil, že chce spustit financovací kampaň pomocí crowdfundingu, a tak bude velice zajímavé sledovat, jak na ni lidé zareagují a jakým způsobem bude myšlenka prezentována. Však jde o peníze, vedle nichž by vybraná částka jakéhokoliv jiného takto financovaného projektu představovala jen pár drobných. Nyní tak úspěch či neúspěch projektu závisí právě na něm, ale je jisté, že pro jednoho člověka jde o nepředstavitelně velké sousto, takže vedle finanční podpory bude muset získat i širokou podporu od ostatních lidí, firem či vlád (pokud se jim nebude bránit).

Zdroj: Extremetech
reklama