reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nedostatek čipů je problém už celého průmyslu, kapacita 200mm waferů vzroste

22.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Nedostatek čipů je problém už celého průmyslu, kapacita 200mm waferů vzroste
Tento rok přinesl nečekaný vývoj v polovodičovém průmyslu, který byl značně poznamenán dopady covidových karantén. Ty na jednu stranu přinesly problémy týkající se výroby a na druhé straně znamenaly vyšší poptávku po elektronice. 
Není tak ani divu, že kombinace obou faktoru způsobuje už citelný nedostatek čipů na trhu, a to nejen námi ostře sledovaných procesorů či GPU, ale také třeba čipů pro Wi-Fi a Bluetooth moduly, CMOS obrazových senzorů, RF čipů, MOSFETy, atd. Tomu pak jednoznačně odpovídají zprávy, které hovoří o konci množstevních slev nabízených dříve firmou TSMC nebo o zvyšování cen u jiných výrobců, což se zdaleka netýká jen moderních procesů a 300mm waferů, ale také továren, které využívají menší wafery a starší procesy. 
 
 
Před řadou let bychom mohli počítat s tím, že v dnešní době už budou továrny zpracovávající 200mm, nebo dokonce 150mm wafery dávno mimo provoz, anebo po upgradu na výrobu čipů na 300mm waferech. Očekávalo se také, že v tomto roce už budou nejmodernější provozy zpracovávat dokonce 450mm wafery, ale jejich čas nakonec nepřišel a asi už nepřijde, ale to se ještě uvidí. 
 
Nicméně dnes platí, že menší wafery jsou stále aktuální a na tom se v dohledné době nic měnit nebude. Představují totiž velice levné řešení výroby vhodné pro řadu produktů, na něž starší výrobní technologie prostě bohatě stačí, což mohou být například všemožné IoT produkty, elektronika pro DIY nadšence, apod. V posledních letech tak poptávka po výrobě čipů na 200mm waferech spíše rostla a pak nastoupila pandemie. 
 
Situace je dnes taková, že výrobní kapacity i v případě starších procesů jsou spíše zaplněny a je těžké sehnat nové, jak potvrzuje Risto Puhakka, prezident VLSI Research. A nejde pouze o 200mm wafery a příslušné technologie, ale také o menší a v dnešní době už velice zastaralé procesy na 150 či 100mm waferech. V dnešní době jde především o výrobu čipů určených pro spotřební elektroniku, které plní kapacity a do toho lze počítat právě i vzkříšenou poptávku po nových PC. 
 

Není tak divu, že v příštím roce můžeme počítat s nárůstem globální výrobní kapacity 200mm waferů, které dle starších prognóz (viz graf) měly už mizet. Měly by se rozšířit o kapacitu cca 220.000 waferů měsíčně, díky níž ta celosvětová vzroste na 6,4 milionů waferů měsíčně. 


reklama