reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nedostatek GPU postihl i akcelerátory, chybí NVIDIA A100

8.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Nedostatek GPU postihl i akcelerátory, chybí NVIDIA A100
NVIDIA je aktuálně už měsíce pozadu se svou nabídkou grafických akcelerátorů založených na čipech Ampere A100. Ty jsou vyráběny 7nm technologií ve firmě TSMC a pro NVIDII jde jistě o nepříjemný problém. 
NVIDIA sice nikde neuvádí ceny, za něž prodává své aktuální nebo za které prodávala své předchozí akcelerátory, ovšem modely Tesla V100 32GB SXM2 jsou aktuálně k dispozici za 14.588 dolarů, takže modernější a mnohem výkonnější Ampere budou pochopitelně i dražší. NVIDII tak unikají tržby kvůli nedostatečné kapacitě výroby, a to zvláště mrzí v případě tohoto velice drahého zboží.
 
 
O tom, že NVIDIA je měsíce pozadu za poptávkou po výkonných akcelerátorech A100, promluvil Ian Buck (VP, Accelerated Computing Business Unit, NVIDIA) v konferenčním hovoru Wells Fargo TMT Broker. Přesto si ale pochvaluje to, jak každý nový produkt NVIDIE pro výkonné AI aplikace zvedne novou vlnu zájmu a poptávky. 
 
My se zde ale přímo nedozvídáme, zda za nedostatkem akcelerátorů stojí příliš malý počet vyrobených GPU, anebo jde o něco jiného, jako třeba o paměti HBM2 či dokonce jejich pouzdření s grafickým čipem. S největší pravděpodobností ale půjde o nedostatečnou kapacitu pro výrobu 7nm A100, která zabírají plochu 826 mm2 a obsahují celkem 54,2 miliard tranzistorů. Pro porovnání, i Navi 21 má dle svých specifikací "jen" 520 mm2 a 26,7 miliard tranzistorů. 
 
Nyní jsou 7nm linky firmy TSMC stále vysoce vytíženy a stačí se podívat jen na novinky firmy AMD, kde najdeme nové Ryzen 5000, přicházející serverové EPYC "Milan", dále nové desktopové a chystané mobilní Radeony a nesmíme zapomenout ani na miliony SoC pro nové konzole firem Sony a Microsoft. 
 


reklama