reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejjasnější supernova? Spíše slapově roztrhaná hvězda

13.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Nejjasnější supernova? Spíše slapově roztrhaná hvězda
Když All Sky Automated Survey for Supernova (ASASSN) detekoval domnělou supernovu ASASSN-15lh, mluvilo se o nejjasnějším takovém objektu, který byl kdy zaznamenán. Byl totiž 20 jasnější než celkové světlo Mléčné dráhy.
Nyní astronomové uvádějí, že ASASSN-15lh pravděpodobně nebyla supernova, ale svým způsobem optický efekt vytvořený černou dírou požírající celkem normální hvězdu. Každopádně jasný objekt na obloze to jistě byl zbývá jen bezpečně určit, co jej vytvořilo. O to se právě snaží tým vedený Giorgosem Leloudasem z Weizmann Institute of Science, který má k dispozici data z různých zařízení včetně Paranal Observatory (ESO), The New Technology Telescope v La Silla Observatory (ESO) a Hubbleova vesmírného teleskopu (NASA). Na jejich základě určili, že světlo dříve identifikované jako záblesk supernovy ASASSN-15lh nebylo ve skutečnosti nic jiného než efekt vytvořený rapidně se točící černou dírou, která v krátké době zničila blízkou hvězdu.





Leloudasův tým pozoroval danou oblast po dobu 10 měsíců po zaznamenané události a dle jeho předpokladů byla zničená hvězda běžného typu a podobala se našemu Slunci. Dostala se však blízko supermasivní černé díry, jejíž obrovská přitažlivost hvězdu ve vertikálním směru natáhla, čímž se logicky v horizontálním směru zploštila. Poté byla černou dírou pozřena, přičemž v tomto procesu došlo ke klasické události, kterou astronomové nazývají slapové roztrhání. Právě při něm se vytvoří enormní teplo a to společně se zbytky hvězdné masy vytvoří u černé díry velice intenzivní záblesk.

Jednat by se mělo o skutečně velkou černou díru nacházející se uprostřed své galaxie a v tomto případě by měla mít hmotnost více než 100 milionů Sluncí. Slapové roztrhání přitom mohlo nastat právě díky tomu, že šlo o rotující černou díru, jinak by totiž nebylo možné, aby trhala hvězdy před svým horizontem událostí.

Leloudas také nemluví se stoprocentní jistotou, ostatně tu v případě takovýchto událostí nemáme nikdy. Jde ale o nejvíce pravděpodobné vysvětlení události ASASSN-15lh.

Zdroj: Astronomy, ESO
reklama