reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejlevnější GeForce GTX 960? Modely pro ITX

16.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Nejlevnější GeForce GTX 960? Modely pro ITX
Snížená spotřeba nové generace grafických karet GeForce má výhodu i v tom, že výrobcu mohou velmi snadno vytvořit malé karty se slabším chlazením, které jsou navíc i levné. Na trh se chystá už třetí takový model.
Vůbec nejlevnější kartou GeForce GTX 960 na našem trhu je model Gigabyte GV-N960IXOC-2GD, který jako jediný seženeme za cenu pod 5500 Kč, tedy alespoň dle serverů srovnávajících ceny v e-shopech. O něco dražší, ale také výkonnější, je model EVGA GeForce GTX 960 SC 2GB a zanedlouho uvidíme, kam se zařadí nová Asus GTX 960 Mini (model GTX960-MOC-2GD), která byla představena jako poslední a ještě nestačila dorazit do obchodů. Všechny mají společného to, že jsou krátké, a tedy vhodné do malých počítačových sestav založených na deskách formátu Mini-ITX. Můžeme tak očekávat, že karty nebudou přesahovat základní desku, alespoň ne o moc, ale i tak si pro ně, respektive jejich chlazení, musíme připravit dva sloty.





Co se týče výchozích specifikací, pak čip GeForce GTX 960 má pracovat na 1127 až 1178 MHz s paměťmi GDDR5 na 7010 MHz na 128bitové sběrnici. Co se týče pamětí, pak s jejich frekvencí už výrobci karet obvykle nehýbají, protože ty už většinou pracují na svém maximu. Zbývá tak GPU a společnost Gigabyte se jej u své malé karty přetaktovala na 1165 až 1228 MHz.





EVGA se u svého modelu odvážila jít o kousek dále a zvolila základní frekvenci 1216 MHz a turbo 1279 MHz. V případě společnosti Asus to jsou frekvence 1190 MHz a 1253 MHz, čili něco mezi Gigabyte a EVGA. Asus také zvolil odlišně zpracované chlazení. Zatímco ostatní dvě společnosti využívají chladiče s heatpipe a prostým hliníkovým žebrovím, Asus zvolil masivní základnu a paprskovitě uspořádaná žebra, což připomíná BOXované chladiče firmy Intel. Těžko říci, jaké řešení bude účinnější, ale osobně bych si vsadil spíše na chladiče s heatpipe.





Co se týče ceny pak karta od Asusu by se logicky měla zařadit mezi Gigabyte a EVGA, takže můžeme očekávat částku kolem 5500 - 5600 Kč v nejlevnějších e-shopech.
 
reklama