reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejmenší počítač z řady Lenovo ThinkCentre vsází na AMD Ryzen Pro

26.6.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Nejmenší počítač z řady Lenovo ThinkCentre vsází na AMD Ryzen Pro
Dobrá zpráva pro fanoušky AMD. Na trh totiž zamíří další mini PC, které používá čipy Ryzen Pro. Jedná se o ThinkCentre M75n, údajně nejmenší model z celé série pracovních desktopů. Představen byl také pasivně chlazený ThinkCentre M75n IoT.
Před pár týdny představil Asus první mini PC na světě s procesory AMD Ryzen. V tu chvíli bylo jasné, že jedním počítačem to nekončí. Nyní přichází další konkurence pro mini PC s hardwarem od Intelu, a to tentokrát v podání Lenova. Jeho novinka ThinkCentre M75n se vyznačuje rozměry pouze 179 x 88 x 22 mm a objemem 350 ml, údajně se tedy jedná o vůbec nejmenšího zástupce z řady ThinkCentre. Tento drobeček tedy na stole nezabere takřka žádné místo a pokud si svou práci budete chtít vzít s sebou, není žádný vložit do brašny nebo batohu.
 
 
I přes malé rozměry přitom výrobce slibuje solidní výkon, o který se postarají procesory AMD Ryzen Pro. Konkrétně si mohou zákazníci vybírat mezi čipy Ryzen 3 Pro 3300U nebo Ryzen 5 Pro 3500U. V obou případech se jedná o čtyřjádra, ale druhý jmenovaný používá osm vláken místo čtyř. K tomu se přidává až 8GB operační paměť DDR4 a dva sloty M.2 PCIe pro připojení SSD. Překvapivě rozsáhlá je také výbava v oblasti konektivity zahrnující Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, dva porty USB 3.1 Type-C, dva USB 3.1 Type-A, USB 2.0, DisplayPort, Gigabit Ethernet a 3,5mm audio jack.
 
K dispozici je také volitelný zámek Kensington a kompatibilita s držákem VESA, napájení potom probíhá přes 65W síťový adaptér. Počítač bude dodáván s Windows 10 Home, Windows 10 Pro nebo bez operačního systému. Nabízí se srovnání s modelem ThinkCentre M90n, který používá velmi podobný design i výbavu, ale v kombinaci s procesorem od Intelu – konkrétně až Core i7-8665U. Drobnější rozdíly nalezneme také v nabídce portů. Oba počítače jsou určeny především pro použití v kancelářích, kde uživatel ocení možnost připojení dvou monitorů. ThinkCentre M75n se na trhu bude prodávat za cenu od 539 dolarů, v přepočtu 12 800 Kč bez DPH.
 

Druhou představenou novinkou je ThinkCentre M75n IoT, který je s rozměry 179 x 88 x 34,5 mm o něco větší než výše uvedený model. Využívá totiž výrazné žebrování, které pomáhá pasivnímu chlazení. Mini PC, které je určeno pro integraci v obchodech, skladech či zdravotnictví „pomáhá chránit, shromažďovat, analyzovat a interpretovat data v reálném čase z více zdrojů“. Nabízí se také možnost využití jako tenkého klienta pro práci z domova. Uvnitř šasi nalezneme dvoujádrový procesor AMD Athlon Silver 3050U společně se 4GB RAM. Nesmí chybět Wi-Fi a Bluetooth pro přenos dat do cloudou nebo datového centra. Rozdílná je nabídka konektorů, která zahrnuje i dvojici sériových portů RS-232. Cenu ani dostupnost zatím Lenovo nezveřejnilo.
 


reklama