reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejoblíbenější software mezi piráty? Často hledají Photoshop i WinRAR

9.12.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Nejoblíbenější software mezi piráty? Často hledají Photoshop i WinRAR
Britská firma podle počtu vyhledávání na Googlu sestavila žebříček softwaru, který je nejžádanější mezi piráty. Zatímco většinu předních příček zabírají programy od Adobe, docela překvapí třeba WinRAR.
Ačkoliv k tomu zatím neexistuje žádný relevantní výzkum, počet pirátských stažení softwaru nejspíš v letošním roce vzroste. Během pandemie koronaviru totiž řada uživatelů potřebuje k práci nebo koníčkům nový software, a ne vždy se rozhodne k jeho legálnímu pořízení. Britská společnost CDL (Computer Disposals Limited), která se zabývá bezpečnou likvidací a recyklací IT vybavení, vytvořila žebříček nejčastěji vyhledávaného softwaru mezi piráty. Data se týkají uživatelů ve Spojeném království v roce 2020.
 
 
Dvacítku softwaru nejzajímavějšího pro piráty ovládly programy od Adobe, což není žádné překvapení. Photoshop, Illustrator a Premiere Pro jsou ve své kategorie velmi oblíbené programy, které navíc nejsou vůbec levné. Proto nepřekvapí, že se je uživatelé snaží získat neoficiálním způsobem. Naopak WinRAR na čtvrté pozici překvapí více, neboť se nejedná o nejdražší nástroj. Ačkoliv vývojáři oficiálně nabízejí bez zaplacení pouze trial verzi, program lze používat bez omezení i po jejím uplynutí. „Nejúspěšnější“ software od Microsoftu v tomto žebříčku – kancelářský balík Office – skončil až patnáctý.
 
 
Ještě výraznější je převaha Adobe v případě, že se podíváme pouze na kreativní software. Do první desítky se totiž dostaly pouze dva tituly (AutoCAD a Final Cut Pro), které pocházejí od jiných vývojářů než Adobe. Nejčastěji „pirátěný“ bezpečnostní software potom zahrnuje Malwarebytes Premium, Kaspersky Security Cloud a Lastpass.
 
 
Na závěr si dovolím pár poznámek k metodice. Nejedná se totiž o výsledky žádného odborného výzkumu, a proto k této statistice nelze ani tak přistupovat. Zaprvé se jedná o data počtu vyhledávání na Googlu, nikoliv počty skutečných stažení. Zadání dotazu do vyhledávače ještě neznamená, že si uživatel program skutečně stáhl. Nemusel totiž najít žádný relevantní odkaz nebo si mohl svůj záměr rozmyslet kvůli příliš složité instalaci, obavy z malwaru apod.
 
Především zkušenější piráti navíc nevyhledávají software přes Google, odkud mohou být výsledky odebírány na základě stížnosti vývojářů, ale jdou rovnou ke zdroji (vyhledávač torrentů, warez fórum aj.). Jako zájem o pirátské stažení softwaru klasifikovali autoři statistiky dotazy, které vedle názvu programu obsahovaly termíny jako „torrent“ a „download free“. Druhý dotaz přitom nemusí znamenat, že uživatel jde na Google se záměrem si software stáhnout nelegálně, ale klidně může jen hledat bezplatnou či zkušební verzi.
 


Stahujete někdy pirátsky software místo legálního nákupu?
V anketě šlo hlasovat od 9.12.2020 do 31.12.2021. Počet hlasujících: 23
Ano, vždy nebo skoro vždy22 %
Ano, občas39 %
Nikdy39 %
reklama