reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejtenčí tranzistor na světě má šířku tři atomy

30.4.2015, Jan Pánek, aktualita
Nejtenčí tranzistor na světě má šířku tři atomy
Výzkumníci z Cornellovy univerzity boří hranice, na základě TMD představili nejtenčí tranzistor na světě s tloušťkou pouhé tři atomy. To do budoucna přinese spoustu inovace ve světě procesorů a techniky obecně.
Vše je postaveno na poměrně nové efektivní metodě, která umožňuje vytvářet materiál známý jako TMD (transition metal dichalcogenide). Takový materiál je extrémně tenký, ale vysoce vodivý a většinou má tvar tenkého filmu. Ten může být použit snad všude, od polovodičů až po ohebné nositelnosti.

Obzvláště velké uplatnění může najít v procesorech, protože s tradičním křemíkem se pomalu dostáváme na hranu co nejmenších procesorů, ale tato technologie může zajít ještě dál. Například ve spojitosti s grafenem, který vypadá, že by mohl být vážným kandidátem na nahrazení křemíku v dnešních čipech.


TMD je navíc v mnoha ohledech lepší než jiné technologie výroby. Výroba TMD probíhá za 550 stupňů Celsia 26 hodin, výsledkem je 200 ultratenkých tranzistorů s minimálními vadami a s vysokou pohyblivostí elektronů. Průměrná úspěšnost je 99 %, takže z 200 jsou pouze dva špatné.

Samotný projekt má ještě nějaké nedostatky. Zatím mají problémy napodobit podmínky výroby v jiných laboratořích, takže se výroba obtížně přenáší. Dále by bylo dobré, kdyby se výroba mohla provádět za menší teploty, než je 550 stupňů Celsia. Největší výzva ale je produkovat tranzistory konzistentně.

Zdroj: The Verge

reklama