reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Největší sluneční elektrárna dokončena, slibuje 550 MW

28.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Největší sluneční elektrárna dokončena, slibuje 550 MW
Ve Spojených státech je řada míst, kde má smysl stavět velké sluneční elektrárny využívající fotovoltaické panely. V těchto dnech byla dokončena sluneční elektrárna Topaz Solar, která je největší na světě.
Sluneční elektrárna Topaz Solar byla firmou First Solar stavěna na etapy a nedávno byla dokončna ta poslední, která poskytne zbývajících 40 megawatt výkonu. Celkově tak Topaz Solar dokáže vyrábět až 550 MW elektrické energie, což z ní dělá největší elektrárnu svého druhu na světě. Nicméně jen s malým odstupem, však před dokončením je také elektrárna Desert Sunlight, která bude mít po dokončení stejný maximální výkon a ve výstavbě je také Solar Star, která poskytne až 579 MW, ale v této době má jen něco přes polovinu plánovaného výkonu.





Výstavba elektrárny Topaz Solar započala v roce 2012 a předpokládalo se, že bude dokončena brzy v roce 2015. Stejně jako ostatní dvě jmenované se nachází v Kalifornii, tato tedy konkrétně na Carrizo Plain v San Luis Obispo County a skládá se z celkem 9,5 milionů solárních panelů na ploše 9,5 čtvereční míle.

Dle zprávy je postavena na nepoužívané zemědělské půdě, a to daleko od citlivého území Carrizo Plain National Monument, přičemž, ač to z fotografie nevypadá, mezi panely bude i vegetace a prohánět se mezi nimi budou lišky velkouché. Otázkou je, jak se jim takové prostředí bude líbit. Stavební projekt vytvořil na dobu tří let celkem 400 pracovních pozic a nyní bude po svém dokončení zásobovat energií na 160.000 domácností. Nedozvíme se ale, jaká je životnost této elektrárny. Prozrazeno bylo pouze to, že panely jsou následně určeny k recyklaci a díky jejich zapuštění do země pomocí ocelových nosníků bude snadné uvést krajinu do původního stavu.


Název projektuProjektantKapacita (MW)Kapacita k listopadu 2014 StátOdběratelMajitel
Topaz Solar Farm First Solar550550Kalifornie PG&E MidAmerican Energy Holdings
Desert Sunlight First Solar550524Kalifornie PG&E, SCENextEra Energy Resources, GE Energy Financial Services, Sumitomo
Solar Star SunPower579309Kalifornie SCE MidAmerican Energy Holdings

Zdroj: Engadget
reklama