reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Několik zajímavostí a novinek kolem Windows 10

9.9.2015, Michal Hala, aktualita
Několik zajímavostí a novinek kolem Windows 10
Opět se objevilo několik novinek kolem Windows 10. Počet jejich uživatelů se má pomalu blížit už ke 100 miliónům a insiderů už je kolem 7 miliónů. Listopadová aktualizace Treshold 2 má kromě stability a rychlosti vylepšovat také grafické rozhraní (naštěstí).
Všechny novinky shodou okolností přinesl web Neowin. Jeho redaktor Andy Weir uvádí s odvoláním na svůj zdroj, že počet instalací Windows 10 bude relativně brzy atakovat hranici 100 miliónů. To znamená mimořádně rychlý nástup nového systému. Jiné zdroje uvádí kolem 81 miliónů uživatelů, ale Andy Weir je o svých číslech dost přesvědčený.

Nicméně pokud jeho zdroji zase až tak nevěříte, zkuste počkat na čísla od renomovaných agentur monitorujících zastoupení operačních systémů na internetu (třeba Net Applications). Ta by vše měla potvrdit. Každopádně to znamená, že se zpětnou vazbou od tolika uživatelů může Microsoft zlepšovat stabilitu systému a odstraňovat chyby, které touto cestou zjistí.

Tomu jistě napomůže i uživatelská základna insiderů, která už dosáhla 7 miliónů (číslo tentokrát pochází přímo od Microsoftu). Nezbývá než doufat, že Redmond bude i nadále pečlivě naslouchat jejich připomínkám a bude jejich náměty na funkce a design systému průběžně zapracovávat a uvolňovat formou aktualizací. Zejména v oblasti vzhledu desítek má po mém soudu ještě spoustu práce před sebou.


Logo Windows


Co se týče velké listopadové aktualizace Treshold 2, tak ta má kromě často zmiňované větší stability a optimalizace vedoucí k vyšší rychlosti systému přinést změny uživatelského rozhraní. Což je rozhodně dobře, protože zrovna tady mají desítky docela rezervy. Ale zase nečekejte, že se vyřeší všechny připomínky ohledně jejich designu, protože těch je víc než dost.

Jednou z novinek, které Neowin zmiňuje, jsou nové ikony, který mají vypadat jinak než stávající a opravdu dobře. Microsoft prý vymete starou veteš a vymění ikony v téměř celém systému. Je fakt, že některé stávající ikony pamatují ještě Windows XP a možná i starší verze. Nicméně se nějak nemohu ubránit troše nostalgie, na staré ikony byl člověk zvyklý. Ale časy se mění a design Windows s nimi. A to je dobře.

Dnešní poslední novinkou je tip, jak do Windows 10 dostat – byť neoficiálně – aplikaci Media Center. Ta byla oblíbená zejména v předchozích verzích Windows (XP, Vista a 7), ale v osmičkách už bylo nutné ji separátně dokoupit. V desítkách ji už Microsoft přestal podporovat úplně. Místo toho nabízí za 14,99 USD Windows DVD Player, který prý za moc nestojí.

Pokud jste si Media Center oblíbili a chybí vám, tak Neowin přišel s tipem, jak tuto aplikaci do Windows 10 vrátit. Přesněji řečeno převzal tip z webu Windows Blog Italia. Návod na Neowinu (samozřejmě v angličtině) najdete tady.

A tím je dnešní dávka novinek a zajímavostí kolem (zatím?) poslední verze Windows vyčerpána.

Zdroj: Neowin (1, 2, 3, 4)
reklama