reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Němci jsou o krůček blíže k jaderné fúzi

4.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Němci jsou o krůček blíže k jaderné fúzi
Němečtí vědci si vyzkoušeli mechanismus, s jehož pomocí chtějí generovat a stabilizovat plazmu, díky čemuž jsou o krůček blíže k vytvořeníé opravdového reaktoru na jaderou fúzi. Zatím se tedy jedná o test a příslib do budoucna.
Zkouška generace vodíkové plazmy a její stabilizace proběhla ve stelarátoru Wendelstein 7-X, který je umístěn v německém Greifswaldu. Superteplé plazma bylo tedy stabilizováno jen na zlomek sekundy, ale to bylo vše, co vědci potřebovali, aby si funkčnost systému ověřili. Nyní budou moci na tomto experimentu dále stavět. Wendelstein 7-X byl ve výstavbě už od roku 1996 a spuštěn byl až 20. května 2014. V průběhu stavby se totiž objevily problémy, které ji prodloužily o 8 let a prodražily na více než miliardu eur.





Jeden z vedoucích pracovníků v Greifswaldu, Robert Wolf, komentoval test prostě tak, že vše šlo dobře a k tomu dodal, že při práci s takto složitým zařízením je třeba ověřovat, že vše funguje dokonale, ale i pak je tu riziko selhání. V tomto testu si tedy vědci ověřili funkci velkého množství vestavěných elektromagnetů, které vyžadují při své práci velice efektivní chlazení. Prozradili také, že se mohli předtím poučit z chyb s LHC (Large Hadron Cllider), respektive s jeho magnety.

Na test samotný dorazila také německá kancléřka Angela Merkelová, která jej sama spustila stiskem tlačítka. Vodíkový materiál byl poté vstříknut do těla stelarátoru, kde byl pomocí mikrovln zahřát na vysokou teplotu, čímž se změnil v plazmu. To je možné ovlivnit pomocí elektromagnetického pole, které tuto křehkou substanci má udržet pohromadě.

Teoreticky by pak mělo být možné díky takto uvězněnému plazmatu zažehnout jadernou fúzi a díky ní získat nový zdroj energie, což je považováno za svatý grál, který by nás dokázal oprostit od fosilních paliv a problémů s klasickými jadernými reaktory. Vědci doufají, že do roku 2025 se jim podaří stabilizovat plazmu po dobu 30 minut, což by už představovalo daleko významnější krok na cestě k fúzi. Mají přitom podporu Merkelové, která má sama doktorát z fyziky.

Zdroj: Extremetech
reklama