reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netflix nabídne 4K, ale chce to Kaby Lake, Windows 10 a Edge

23.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Netflix nabídne 4K, ale chce to Kaby Lake, Windows 10 a Edge
Videa ze služby Netflix už zákazníci mohou sledovat v rozlišení 4K, a to na příslušně vybavených televizorech či set top boxech, přičemž pro PC s Windows se to dosud teprve chystalo. Požadavky jsou ale poněkud omezující.
Už dříve se mluvilo o tom, že procesorová generace Intel Kaby Lake toho moc nenabídne a mezi těch pár novinek bude patřit hardwarové dekódování 10-bitového 4K videa v HEVC, což takové Skylake nenabízí. Nyní Microsoft zveřejnil systémové požadavky pro PC s Windows, na němž bychom mohli sledovat obsah z Netflixu v rozlišení 4K, a ty zahrnují právě procesory generace Kaby Lake, k tomu Windows 10 a navíc ještě prohlížeč Edge. A jeden by si myslel, že budeme potřebovat především obrazovku s rozlišením 4K a dostatečně dimenzované internetové připojení a to ostatní už bude podružné.





Jak je ale možné, že různá zařízení jako chytré televizory, Amazon Fire TV, Roku 4, Chromecast Ultra nebo Nvidia Shield zvládnou 4K videa z Netflixu, ale osobní počítač vybavený třeba procesorem Core i7-6700K už ne? Jistě ne proto, že by na to neměl potřebný výkon a dle Ars Technica je tento problém spojený s DRM, čili s ochranou digitálně šířeného obsahu.





Prohlížeč Microsoft Edge totiž podporuje DRM PlayReady, který si vybral také Netflix pro ochranu svého obsahu ve 4K a žádný jiný prohlížeč to samé zatím nabídnout nemůže. Co se týče hardwarového dekódování obsahu ve 4K HEVC 10bit, vedle Kaby Lake to podporují třeba také moderní grafické karty NVIDIA GeForce GTX 1000, jež rovněž nemají problém s PlayReady 3.0, ovšem ty do seznamu kompatibilních zařízení pro Netflix 4K přesto nepatří. Na desktopové procesory Kaby Lake přitom stále čekáme, neboť ty budou k dispozici nejdříve od ledna příštího roku. Nyní jsou k dispozici zatím jen mobilní čipy v noteboocích, 2 v 1 a jiných počítačích.

Máme tu tak další příklad restrikcí týkajících se šíření digitálního obsahu, které obvykle znamenají pouze to, že si lidé začnou hledat jiné cesty a od těchto lidí pak firmy jako Netflix neuvidií ani cent.

Zdroj: Hexus.net
reklama