reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear Nighthawk X4: vysoký výkon ve dvou pásmech

24.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Netgear Nighthawk X4: vysoký výkon ve dvou pásmech
Společnost Netgear si po velmi výkonném domácím Wi-Fi routeru Nighthawk X6 připravila také o něco slabší, ale stále rychlý model Nighthawk X4, jenž pracuje ve dvou pásmech. Jejich kombinace dokáže nabídnout až 2,33 Gbps.
Wi-Fi router Netgear Nighthawk X6 nám nabídne přenosovou rychlost vzduchem až 3,2 Gbps, a to díky třetímu pásmu, které je 5 GHz. Ovšem tento model se ještě nedostal na náš trh, tedy alespoň dle serveru Heuréka, ačkoliv byl představen již na konci srpna. Zato nový Nighthawk X4 již na trhu je, a to s cenou kolem 6200 až 7200 Kč s daní. Ani tento slabší model tedy není nic levného.





Netgear svůj Nighthawk X4 označuje za nejrychlejší dvoupásmový router s rozhraním Wi-Fi 802.11ac. Založen je na Quantenna 802.11ac Wave 2 (4×4) 1,4GHz procesoru Qualcomm a čtyřstreamové architektuře, přičemž na jeho 2,33 Gb/s se složí 5GHz pásmo se 1733 Mb/s a 2,4Ghz pásmo poskytne zbývajících 600 Mbps.

Výrobce dále mluví o funkci Dynamic QoS, která má za úkol rozpoznat připojená zařízení a jimi používané aplikace a přidělit jim prioritu dle toho, zda jde o hry, přenos A/V dat, prosté surfování po webu, atd. Router tedy rozlišuje herní konzole, chytré televize, počítače a chytré telefony.

Dále je Nighthawk X4 krom pěti gigabitových portů (1x WAN a 4x LAN) vybaven dvěma porty USB 3.0 a navíc i jedním eSATA pro připojení úložných zařízení či tiskáren. Využít tak můžeme i software Netgear ReadySHARE Vault pro zálohování dat z domácí sítě. Utilita MyMedia zase nabídne správu multimédií, které umí vyhledávat na lokální síti a pak sdílet na zařízeních s podporou AirPlay nebo prostřednictvím iTunes a Apple Remote.

Wi-Fi router Nighthawk X4 (R7500) je již dostupný za výrobcem doporučenou koncovou cenu 7 990 Kč s DPH, ovšem dá se sehnat i levněji.

Zdroj: TZ Netgear


reklama