reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear R7000: už i router bude o nás sbírat informace

22.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Netgear R7000: už i router bude o nás sbírat informace
Osobní informace, které lze vztáhnout ke konrétnímu člověku, vždy byly velice cenné. Sbírají je o nás provozovatelé sociálních sítí, moderní operační systémy či poskytovatelé různých služeb. Nyní se k nim přidává i první router firmy Netgear.
Pokud jde o routery, modemy a podobná zařízení, která využíváme pro připojení k Internetu, jsou to přímo ideální nástroje pro sběr informací, neboť přes ně proudí veškerá komunikace. Na jejich zabezpečení se přitom v domácnostech moc nehledí a pro mnoho lidí je to prostě jen krabička, která se prvotně nastaví a pak se zapomene někde v koutu. Nyní nám ale nejde o bezpečnost jako takovou, ale prostě o to, že Netgear napadlo využití svých výkonných routerů R7000 "Nighthawk" k tomu, aby sbíraly informace o svém majiteli.





Netgear tak prostě na svých stránkách s podporou ohlásil, že v rámci "router analytics data collection" začne sbírat specifické informace, což přijde jako součást nového firmwaru a není vůbec jasné, zda tuto funkci půjde vypnout. Tyto informace si bude moci spojit se sériovým číslem samotného routeru a také s případnou veřejnou IP adresou.

Dle výrobce budou routery R7000 zaznamenávat informace vztahující se k běhu routeru, o počtu dalších zařízení připojených k routeru, typech konektivity (nejspíše dle portů), stavu LAN a WAN sítě, nastavených Wi-Fi pásmech a kanálech, pak tu máme další IP adresy, MAC adresy a "podobná technická data o použití a fungování routeru, stejně jako Wi-Fi sítě".

Otázka je, co všechno se dá do těchto typů informací schovat, což ví jen Netgear, kterému mohou uživatelé routeru R7000 oponovat leda tak, že se ozvou se svým nesouhlasem, nebo se originálního firmwaru prostě zbaví a nainstalují si nějaký alternativní.

Zdroj: Hothardware
reklama