reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear R7800: nejvyšší výkon ve dvou pásmech?

16.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Netgear R7800: nejvyšší výkon ve dvou pásmech?
Společnost Netgear se pochlubila svým novým domácím routerem R7800, který označila za nejrychlejší dvoupásmový Wi-Fi router na světě. Podívejme se tedy na to, co si máme pod tím představit a jak si R7800 stojí vedle konkurence.
Netgear R7800 má být router třídy AC2600, který firma označuje také jako Nighthawk X4S. Slib výkonu se týká především přenosové rychlosti, která při kombinaci obou pásem dosahuje až 2,53 Gb/s (1733 Mb/s v 5GHz pásmu + 800 Mb/s v 2,4GHz pásmu). To je skutečně vysoká hodnota, ovšem pokud jde o teoretická maxima, rozhodně není pravda, že by tento router měl být nejrychlejším dvoupásmovým modelem s podporou 802.11ac. Zrovna nedávno byl představen Asus RT-AC88U, který také pracuje ve dvou pásmech a s 802.11ac, a přitom dle specifikací dosahuje až 3167 Mb/s. Ještě starší je TP-Link Archer C2600, jenž se svou kombinací 1733 a 800 Mb/s novému R7800 vyrovná.



Nový router od Netgearu slibuje podporu mobilních zařízení, která využívají 160MHz šířku pásma, což by se mělo podepsat na celkově vyšší datové propustnosti. Sám využívá dvoujádrový a 1,7GHz procesor a do základní výbavy patří také pět gigabitových ethernetových portů (jako obvykle 4x LAN a 1x WAN), dále dva porty USB 3.0 a dokonce i jeden eSATA. Můžeme si tak z tohoto routeru snadno vytvořit jednoduchý NAS nebo na něj připojit tiskárnu.

Rychlost bezdrátového připojení ovlivní jistá technologie Wave 2 Wi-Fi využívající čtyři streamy v obou pásmech, dále se nezapomnělo na Multi-User MIMO (MU-MIMO) pro současné streamování dat do více zařízení a také řízení provozu pomocí Dynamic QoS. Netgear slibuje také široké pokrytí pomocí čtyř externích antén a technologie Beamforming+.

Nakonec tu máme různé funkce jako ReadySHARE pro sdílení dat na připojením externím disku či sdílení tiskárny, rodičovskou kontrolu, MyMedia kompatibilní s Chromecast a DLNA, genie pro vzdálenou správu a monitorování domácí sítě nebo Vault pro automatickou zálohu změn provedených v počítačích domácí sítě, a to opět do připojeného disku.

Netgear R7800 se již dostal do nabídek našich obchodů, přičem uvedená doporučená koncová cena s DPH je 6480 Kč. Tomu ale kupodivu částky v obchodech neodpovídají, neboť ty aktuálně začínají na 7787 Kč. Že by tedy uvedená cena ve zprávě nakonec neměla započítanou daň?

Zdroj: TZ Netgear


reklama