reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Neuralink Elona Muska ukázal video makaka, jak hraje Pong svou myslí

9.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Neuralink Elona Muska ukázal video makaka, jak hraje Pong svou myslí
Společnost Neuralink Elona Muska se snaží vyvinout rozhraní, které umožní přenášet signály z mozku do různých zařízení. Má pomoci např. paralyzovaným lidem znovu ovládat své končetiny. Prozatím ale umožňuje opicím hrát hru Pong.
Elon Musk má spoustu zajímavých projektů a jedním z nich je i Neuralink. Cílem tohoto projektu je vyvinout rozhraní, které by bylo schopno rozpoznávat signály z mozku na takové úrovni, že by to umožnilo např. paralyzovaným lidem znovu chodit, nebo alespoň ovládat elektronická zařízení, což má usnadnit komunikaci s okolním světem. Než se ale technologie dostane do takového stádia, je potřeba ji vyzkoušet na jednodušších úlohách. Tou je třeba hraní Pongu pomocí mysli.
 
 
Neuralink se o to pokusil a úspěšně. Studovaným objektem tu byl makak Pager, který dostal nejprve joystick, pomoci něhož měl dostat tečku na obrazovce do prostoru oranžového čtverce. Jako odměnu dostal banánové smoothie a není divu, že se postupně hodně zlepšoval. Jeho dva implantáty do mozku (na pravou i levou stranu ovládající motoriku) pak bezdrátově posílaly data k analýze, aby bylo možné přeložit jednotlivé signály na konkrétní pohyby. K datům se dalo dostat i pomocí aplikace pro iPhone. Nakonec se přešlo na klasický Pong, došlo i k odstranění joysticku a Pagerovi nezbylo nic jiného, než jen myslet na to, jak by hrál hru, kam by se v ní posunul. Sladká odměny zůstala a Pager se dle videa stal až překvapivě dobrým hráčem Pongu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama