reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nevyhovuje vám Skype? Zkuste aplikaci Wire

29.10.2015, Michal Hala, aktualita
Nevyhovuje vám Skype? Zkuste aplikaci Wire
Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje Skype, nyní máte možnost ke změně. Společnost Wire uvolnila stejnojmenného klienta pro Windows, který doplňuje už dříve dostupné verze pro Android, iOS a OS X.
Společnost Wire založilo několik bývalých členů týmu, který se podílel na vývoji Skypu. Když byl Skype převzat v roce 2011 Microsoftem, rozhodlo se několik členů jeho týmu jít vlastní cestou. V roce 2012 založili Jonathan Christensen, Alan Duric a Priidu Zilmer společnost Wire s cílem vytvořit vlastní produkt podobající se Skypu. Nebo lépe překonávajícího jej.

Christensen v Microsoftu pracoval na Messengeru, na Lyncu (nyní Skype pro podniky) a samozřejmě na samotném Skypu. Ve Wire dále pracuje Alan Duric jako CTO, Priidu Zilmer jako šéfdesigner a Koen Vos jako vědecký šéf a zvukový inženýr. Jejich mladá společnost Wire postupně vytvořila aplikaci pro Android, iOS, OS X a dokonce i pro web. Jejich cílem byla především kvalita, špičkový design a vysoká úroveň bezpečnosti.

A teď konečně přišla na řadu i verze pro Windows. Stejně jako je konkurenční Skype stále ještě v podobě klasické desktopové aplikace (Win32 app), je také Wire pro Windows desktopová aplikace pro Windows 7, 8/8.1 a 10. Zatím není jasné, jestli společnost Wire pracuje také na univerzální aplikaci. Přitom Skype se má časem rozdělit na tři univerzální aplikace – Messaging, Phone a Video.


Wire pro Windows


Vraťme se k aplikaci Wire pro Windows – mezi jeho klíčové vlastnosti patří zejména:
  • Šifrované hovory v HD kvalitě včetně sterea pro skupinové hovory.
  • Velmi hezky řešené konverzace s podporou fotografií ve vysokém rozlišení.
  • Možnost zahrnout obsah z YouTube, Spotify, SoundCloudu a Vimea přímo do chatu.
  • Skupinové hovory až pro 128 osob.
Servery společnosti Wire sídlí ve Švýcarsku a kanceláře jsou v Berlíně. Christensen mluví o moři změn v pojetí soukromí. Společnost prý nesbírá žádná data o uživatelích a ti jimi nemusí „platit“ za její služby. Pokud to chápu správně, lokalizace ve Švýcarsku má přispět k bezpečí služeb společnosti Wire, protože tam jaksi nedosáhnou prsty amerických tajných služeb.

Teď se pokusme zhodnotit šance aplikace Wire oproti etablovanému Skypu. Především bude záležet na tom, jestli zůstane celistvý Skype, nebo jen tři rozparcelované aplikace zmíněné výše. Nebo oboje vedle sebe. A jak dobře budou tři nové aplikace Microsoftu spolupracovat s Cortanou a jak těsně budou integrované s dalšími službami ve Windows 10 a v cloudu Microsoftu. Zkrátka zatím je mnoho neznámých ve hře a na nějaký rozumný soud je prostě brzo.

Nicméně aplikace Wire vypadá designově i funkčně velmi dobře – pro mnohé zřejmě lépe než Skype – a pojetí bezpečnosti v podání mateřské společnosti vypadá ještě líp. O Skypu se totiž proslýchá, že americké tajné služby ho dokážou odposlouchávat, protože servery Skypu jsou lokalizovány v USA v cloudu Microsoftu. Dokonce prý tajné služby dokážou lokalizovat volajícího. Takže tady může Wire nabídnout jasnou konkurenční výhodu.

Upřímně řečeno, jedna věc mi není úplně jasná – na čem vlastně chce společnost Wire vydělávat? Když aplikace i služby jsou zdarma. A aplikace vypadá, že je bez reklamy? Nebo jde o obvyklou taktiku startupu, který doufá, že nabere spoustu uživatelů a pak se někým nechá koupit? No nic, to nakonec uvidíme časem.

Každopádně pokud vás z nějakého důvodu omrzel Skype a zatoužili jste po změně, Wire najdete tady.

Zdroj: SuperSite for Windows, WinBeta
reklama