reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

New Horizons míří hlouběji do Kuiperova pásu, nová mise na obzoru?

20.5.2016, Milan Šurkala, aktualita
New Horizons míří hlouběji do Kuiperova pásu, nová mise na obzoru?
Sonda New Horizons úspěšně dokončila svou misi prozkoumání trpasličí planety Pluto. Proto vyvstává otázka, co bude dělat dál. Jedním z možných cílů je 2014 MU69 hlouběji v Kuiperově pásu, kam už byla sonda nasměrována během minulého podzimu.
Při průletu kolem trpasličí planety Pluto 14. července 2015 pořídila sonda New Horizons spoustu zajímavých snímků. Stále má trochu paliva, které dovolí ji poslat ještě na další misi. Zatím míří hlouběji do Kuiperova pásu (v němž se nachází i samotné Pluto) a tým starající se o sondu již od roku 2011 hledal další možné cíle. S pomocí Hubbleova teleskopu se jim podařilo najit pět možných cílů, nicméně sonda nemá až tak velkou rezervu paliva, aby většinu z nich zvládla. Proto tým vybral a doporučil 2014 MU69, malý objekt, který byl objevený 26. června 2014. Je také znám jako PT1 (Possible Target 1).


New Horizons v Kuiperově pásu


Už v průběhu listopadu 2015 byly provedeny čtyři manévry, které nasměrovaly sondu New Horizons k 2014 MU69. Zatím ale není jasné, zda tento objekt bude dalším cílem nebo ne. Tým New Horizons totiž musí požádat vedení NASA o svolení a teprve budoucnost ukáže, zda tam sonda opravdu poletí a zda skutečně provede průzkum. Pokud by byla mise potvrzena, měla by se k PT1 dostat 1. ledna 2019, přičemž v tu dobu bude 6,8 miliardy kilometrů od Země. Předpokládá se, že PT1 má v průměru asi 30 až 45 kilometrů. Rozhodnutí NASA o pokračování mise by mělo padnout v průběhu léta.


Poloha 2014 MU69 v Kuiperově pásu


Prozatím se sondě New Horizons povedlo pozorovat další objekty v Kuiperově pásu jako je např. 1994 JR1. Ten má 145 kilometrů v průměru a je od nás vzdálen okolo 5 miliard kilometrů. Sondě se jej podařilo vyfotit pomocí kamery LORRI v průběhu 7. až 8. dubna 2016 ze vzdálenosti 111 milionů kilometrů (viz snímek níže).


Objekt 1994 JR1 v Kuiperově pásu


Zdroje: nasa.gov, popsci.com, jhuapl.edu, extrahw.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama