reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

New Horizons poslala poslední data o Plutu

30.10.2016, Jan Vítek, aktualita
New Horizons poslala poslední data o Plutu
Sonda New Horizons již dávno proletěla kolem Pluta, k němuž se podívala v červenci předchozího roku. Trvalo tak více než rok, aby mohla odeslat zpět všechna nasbíraná data, což bylo nyní úspěšně dokončeno.
Je zřejmé, že odesílání dat z takové vzdálenosti je velice složitý úkol, který si vyžádá potřebný čas a datové spojení se rozhodně nedá označit za širokopásmové. Pluto je od Země vzdáleno od 4,3 do 7,5 miliard kilometrů a zpoždění takové komunikace je to nejmenší, s čím se NASA musela vypořádat. New Horizons vyslala poslední datový segment ze vzdálenosti pěti miliard kilometrů, což mimochodem světlu zabere pět hodin a osm minut. Šlo konkrétně o data pořízená přístrojem Ralph/LEISA, což je 6cm teleskop s CCD čipem zabírající viditelné i blízké infračervené spektrum.




- koláž zachycující Pluto a Charon s upravenými barvami -


Poslední data dorazila do Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) v Marylandu přesně 25. října v 5:48 místního času, přičemž signál zachytila stanice NASA Deep Space Network v Austrálii. New Horizons tím završila zásilku více než 50 Gb dat, které k nám proudily v posledních 15 měsících, čili šlo o data výhradně spojená s Plutem a jeho měsícem Charon i dalšími.

Čili nyní čeká pracovníky NASA velký úkol spočívající v analýze všech zachycených dat, která se týkají více než čtyř stovek vědeckých pozorování. Tato pozorování samotná musela být provedena velice rychle bezchybně již na první pokus, neboť sonda New Horizons kolem Pluta a jeho měsíců pouze proletěla a nyní je na cestě dále do hlubin Sluneční soustavy. Je tak možné, že nás Pluto ještě lecčímž překvapí, i když sonda byla naprogramovaná tak, aby výsledky pozorování, jimž byla přiřazena vysoká priorita, byly odeslány co nejdříve. To ale na druhou stranu neznamená, že veškeré zajímavé objevy už jsou za námi.

Alice Bowman, Mission Operations Manager, k tomu řekla, že už mají svůj "hrnec zlata" a nyní se chystají provést poslední kontrolu jejich integrity, než se odhodlají na dálku vymazat úložiště na New Horizons, aby ta se mohla přichystat na průlet Kuiperovým pásem v rámci rozšířené mise New Horizons Kuiper Belt. Zaměří se především na jeden z objektů, a to 2014 MU69, k němuž doletí shodou okolností 1. ledna 2019. V APL tak asi bude Silvestr 2018 probíhat s čistou hlavou.

Zdroj: NASA
reklama