reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nexus představuje CPU chladič HOC-9000

16.8.2007, Jan Vítek, aktualita
Nexus představuje CPU chladič HOC-9000
Společnost Nexus nepříchází s mnoha novinkami, ale nyní se přihlásila s chladičem procesorů HOC-9000, jenž prý stanovuje nové standardy pro chladiče tím, že využívá 6mm heatpipe, které jsou na styčné ploše zploštělé, zapuštěné do hliníkové...
Společnost Nexus nepříchází s mnoha novinkami, ale nyní se přihlásila s chladičem procesorů HOC-9000, jenž prý stanovuje nové standardy pro chladiče tím, že využívá 6mm heatpipe, které jsou na styčné ploše zploštělé, zapuštěné do hliníkové základny a mají tak přímý kontakt s heatspreaderem procesoru. To však není žádná novinka, protože tento způsob již delší dobu využívá třeba firma Pentagram. Otázkou také je, zda se takový design vůbec vyplatí. Existuje zde sice přímý styk procesoru s heatpipe, ale jen v určité malé oblasti, protože heatspreader samozřejmě nehřeje celou plochou stejně. Proto heatpipe na okraji základny budou daleko méně vytížené, protože hliník dobrému rozvodu tepla také nepřispěje. Proto měl Nexus vytvořit zbytek základny z mědi; snad by to takový zásah do rozpočtu nebyl.



Jinak zde máme celkem 4 samostatné heatpipe, na něž jsou nahoře napojena hliníková žebra ofukovaná ventilátorem připojeným přes gumové sloupky s PWM řízením otáček od 600 do 1500 RPM. Zde tedy neshledávám nic mimořádného. Nexus však hovoří o prohlubních v žebrech, které mají zlepšit předávání tepla procházejícímu vzduchu. A nakonec zde máme postranní plastové bariéry pro to, aby vzduch pronikal celou výškou žeber a neopouštěl je předčasně. Tyto bariéry mají také tři různé designy.



Kompatibilita je zajištěna pro všechny moderní sockety AMD a Intel, hlučnost 120mm ventilátoru činí minimálně 17 a maximálně 21,6 dBA (to jsou poněkud podivné hodnoty vzhledem k otáčkám) a záruka na tento chladič jsou tři roky. Prozatím má firma na svých stránkách pouze renderované obrázky, což nesvědčí o připravenosti pro trh, takže jak je to s dostupností, to uvidíme.

Zdroj: Nexus
reklama