reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NFT se tlačí i do her a vyvolávají otázky a odpor i od vývojářů

21.12.2021, Jan Vítek, aktualita
NFT se tlačí i do her a vyvolávají otázky a odpor i od vývojářů
NFT, čili non-fungible token, začaly být v posledních dnech spojovány i s hrami, v jejichž podání by mělo jít především o herní předměty s vlastnictvím zaneseným v blockchainu. Toto nové spojení her a NFT ale vyvolává hlasitý odpor. 
NFT může být v podstatě cokoliv, co se nachází v digitální podobě, přičemž za vlastnictví zanesené v blockchainu jsou lidé ochotni platit i vysoké sumy, což samozřejmě záleží na tom, o co tu jde. Může jít o digitální fotografii či obecně audio/video obsah či umělecké dílo, kde je NFT v podstatě představuje jen jinou formou potvrzené vlastnictví práv, ale pak tu máme také internetové memy, virtuální nemovitosti nebo nově právě i herní předměty, čili přesně to, co hráči nachází v lootu či lootboxech. Mohou to tak být zbraně, skiny či postavy a je vcelku zřejmé, že někteří vývojáři zavětřili příležitost využít další formu výdělku
 
 
Tu zavětřilo i studio GSC Game World, které si chystá S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl a jehož zmínka o integrace NFT do této hry vyvolala hlasitý odpor fanoušků a médií, ačkoliv se vývojáři snažili vysvětlovat, že se chystají využít NFT "tím správným způsobem", který by neměl nikoho naštvat. Nakonec ale pod tlakem kapitulovali a oznámili, že jejich chystaná hra nebude mít s NFT nic společného. 
 
Kotaku zase popisuje to, co se děje v Ubisoftu, který se rozhodl spustit svou herní NFT platformu zvanou Quartz, která má (zatím) fanouškům umožnit získávat NFT zdarma samotným hraním, a to nejdříve ve hře Ghost Recon Wildlands. Fanoušci vcelku pochopitelně nebyli nadšeni a i samotní zaměstnanci Ubisoftu živě řeší to, k čemu mají NFT vůbec v jejich hrách být, kam to celé povede a zda to stojí za další pošlapání pověsti firmy. 
 
Jde tu tak především o to, že se do her potichu a pomalu vkrádá nová technologie a systém, který je zatím v podstatě k ničemu, ale právě o to více se diskutuje na téma, k čemu má sloužit v budoucnu. Jak je zřejmé, k lepším hrám to nepovede, jako spíše k vyšším výdělkům firem. O tom mluví i sám šéf xboxové divize Microsoftu Phil Spencer, který uvedl, že dnes je NFT hrách zatím pouze o spekulacích a experimentování, ale sám z toho má pocit, že k lepší zábavě to spíše nepřispěje. 
 
Společnost Valve už rovnou na svém Steamu zakázala všechny tituly, které mají mít spojitost s NFT či blockchainem. Na druhé straně tu zase stojí známý Peter Molyneux, jehož hra Legacy je celá o NFT a kryptoměnách. Hráči v ní utratili ve formě krypta už desítky milionů dolarů, a to za virtuální půdu a nemovitosti, kde pak budou moci vytvořit svůj byznys. V tomto případě ale můžeme brát NFT jen jako jinou formu platby za hru a co na tom, že ceny jsou spíše vysoké. Třeba ve třídě Epic máme k dispozici "Corporation Land NFT" za 15,3 ETH, čili kryptoměny s aktuální hodnotou asi 90 tisíc korun, ale platit můžeme také v GALA a BAT. Ale když už nikoho nevzrušují desetitisíce za pouhé lodě nabízené ve hře Star Citizen, proč bychom se měli nějak zvlášť pozastavovat nad touto nabídkou pouze proto, že jde o NFT?  


reklama