reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NHTSA se nelíbí možnost hrát hry za jízdy vozů Tesla

10.12.2021, Jan Vítek, aktualita
NHTSA se nelíbí možnost hrát hry za jízdy vozů Tesla
National Highway Transportation Safety Administration (NHTSA) má na starosti bezpečnost na amerických silnicích, a tak se zabývá i rozsáhlým problémem s řidiči, kteří se nevěnují své hlavní činnosti, i když zrovna o ně by se nyní jednat nemělo.
NHTSA se tak přirozeně nezdají proklamace firmy Tesla, která umožní na hlavním displeji svých automobilů hrát hry i za jízdy, jak uvádí New York Times. Jak ukazuje fotografie dole, uživatel sice musí odkliknout, že není řidič, ale spolujezdec, ovšem s tím nejsou spojena žádná jiná ověření. Čili řidič může prostě odkliknout, že je spolujezdec, zapnout si autopilota a v klidu si hrát. 
 
Zdroj: THW 
 
Dá se ale říci, že i když bude ve skutečnosti opravdu na hlavním displeji hrát spolujezdec, pak může dění na obrazovce přitahovat pohled řidiče jako magnet a působit jako významný rušivý element.
 
Tesla přitom obvykle neumožňuje využívat tento displej ani k přehrávání videí, pokud je vozidlo v pohybu, nebo i pokud stojí a je v režimu jízdy. Není tak možné využívat žádnou z video služeb jako YouTube či Netflix. Je tak s podivem, že pro hraní her neplatí stejný přístup, zvláště když systém řidiči umožní se tak snadno vydávat za spolujezdce. 
 
Zdroj: THW 
 
NHTSA se už vyjádřila k tomuto tématu i pro Reuters, když uvedla, že nehody způsobené odvedením pozornosti řidiče jsou znepokojivé, a to zvláště ve vozech, které jsou vybaveny zábavními funkcemi. Uvedla také, že v současnosti už na toto téma diskutuje s výrobcem.
 
Server THW také už potvrdil, že je opravdu možné současně řídit i hrát hry (Tesla Model 3 se softwarem verze 2021.36.8) a jak je uvedeno výše, stačí odkliknout potvrzení, že hraje spolujezdec. Nyní se tak čeká na to, zda Tesla v další OTA softwarové aktualizaci tuto funkci opět nezakáže, ostatně hraní za jízdy nebylo povoleno až do jedné z letošních letních aktualizací. 


reklama