reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nike kupuje RTFKT, firmu, která prodává např. virtuální boty jako NFT

15.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Nike kupuje RTFKT, firmu, která prodává např. virtuální boty jako NFT
Prodej virtuálních předmětů jako NFT (Non-Fungible Token) nabírá obrátky a přiklání se k němu i tradiční firmy, které bychom si s digitálním světem asi hned moc nespojovali. Jedním z příkladů je společnost Nike, která koupila startup RTFKT.
Může se nám to nelíbit, ale společnosti se snaží vyvíjet technologie pro metaverse, alternativní život v digitálním světě. V něm nachází místo i virtuální předměty jako NFT (Non-Fungible Token). Koketují s ním ale i společnosti, které známe tradičně z jiných odvětví, než jsou digitální technologie. Společnost Nike nechce podcenit příchod těchto nových věcí, a tak koupila společnost RTFKT Studios, která je poměrně čerstvým startupem založeným v roce 2020. Ten se zabývá právě digitálními předměty.
 
RTFKT NFT
 
Např. počátkem tohoto roku prodávalo RTFKT kolekci tří virtuálních tenisek v podobě NFT vytvořených s pomocí 18letého umělce, který si říká Fewocious. K dispozici byly za stěží uvěřitelné ceny 3000, 5000 a 10000 USD, přesto si je koupilo přes 600 lidí a společnost takto vybrala 3,1 mil. USD. Nákup společnosti RTFKT by tak firmě Nike měl pomoci v digitální transformaci a propojit oba dva světy, kde mají obě firmy čerpat ze schopností té druhé. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama