reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nintendo NES s AMD zaútočí na Xbox One a PlayStation 4

22.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Nintendo NES s AMD zaútočí na Xbox One a PlayStation 4
CFO společnosti AMD Devinder Kumar nedávno prozradil, že jeho firmě se podařil další úspěch ve světě konzolí. Bude totiž dodávat své čipy do chystaných konzolí Nintendo, přičemž nepůjde o nové Wii, ale NES.
Historie konzolí Nintendo Entertainment System (NES) sahá až do počátku osmdesátých let, ovšem pod svým názvem se objevily až v roce 1985, kdy si zákazníci v Americe mohli poprvé zahrát i nejznámější hru této konzole - Super Mario Bros. Konzole NES byly velmi úspěšné, ovšem jejich dráhu nakonec překazil nástup PC, takže v roce 1995 se přestaly prodávat v Americe. V Japonsku ale NES přetrvalo až do roku 2003.





V poslední době je firma Nintendo známa především díky svým konzolím Wii, které nesoupeří přímo s velkou dvojkou, čili Sony PlayStation a Microsoft Xbox. Orientují se spíše na rodinné hry s různými ovladači vyžadujícími po hráči pohyb, čili větší aktivitu než posed na křesle a mačkání čudlíků (Xbox Kinect necháme stranou). Zmíněnou dvojici konzolí Wii nemohou ohrozit především kvůli tomu, že jim k tomu schází potřebný výkon, ale to by se mohlo s příchodem nového NES změnit.

Nintendo tak má reagovat na těžkou pozici své aktuální Wii U na trhu, kde dominují PlayStation 4 a Xbox One. Dle dostupných informací tak firma poněkud upraví svůj dosavadní kurz a chystá systém, který by měl poskytnout výkon, s nímž by mohl ostatním konkurovat. A to by neměl být vůbec žádný problém vzhledem k tomu, že PlayStation 4 i Xbox One jsou založeny na řešení společnosti AMD, která má poskytnout potřebný hardware i novému NES.

Zatím není jasné, zda nové Nintendo NES využije APU jako ostatní dvě konzole, nebo poskytne pouze potřebné GPU. Wii U totiž využívá GPU od AMD a procesorová jádra od IBM, což ovšem i tak kombinuje na jednom čipu. To ještě uvidíme, však samotný výrobce ještě ani oficiálně neuvedl, že nějakou novou konzoli chystá.

Zdroj: Expreview
reklama