reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua na Computexu: kity pro LGA 1151 zdarma, ventilátory s ANC atd.

8.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Noctua na Computexu: kity pro LGA 1151 zdarma, ventilátory s ANC atd.
Rakouská Noctua dle očekávání prezentovala na letošním Computexu své novinky, a to i ty, které ještě zdaleka nejsou dokončeny. Máme tu tak celkem šest novinek, na něž se podíváme v této aktualitě.
S příchodem nových základních desek pro procesory Intel, na nichž bude mít premiéru socket LGA 1151, bude nutné využít také nový montážní kit, ovšem to zdaleka nebude platit pro všechny. Procesorové chladiče, které již umožňují montáž na sockety LGA 1150, LGA 1150 a LGA 1156, bude možné využít i na socketu LGA 1151, u nějž Intel zachoval potřebnou rozteč otvorů. Pokud ale ještě máte starý chladič Noctua, který je určen pro LGA 775 a/nebo LGA 1366, můžete si firmě Noctua napsat o příslušný kit NM-115x, který vám bude zaslán zdarma. Firma s touto akcí ještě oficiálně nezačala, pouze slíbila, že ji chystá, takže musíte případně ještě počkat. Jako obvykle ale bude nutné dokázat, že jste si pořídili desku nebo procesor pro LGA 1151, třeba kopií účtenky.





Už v minulé zprávě o firmě Noctua na Computexu 2014 se objevil projekt ANC (Active Noise Cancellation), pod nímž firma vyvíjí ventilátory, které samy dokážou negovat svůj hluk s využitím mikrofonu a reproduktorů. Mikrofon posílá zachycený hluk do procesoru, který invertuje jeho fázi a reproduktory jej zase přehrávají. Tím se hluk tvořený samotným ventilátorem a zvuk z reproduktorů vzájemně vyruší, čímž se má značně snížit výsledná hlučnost. Noctua ukázala pokrok ve vývoji potřebné elektroniky, která již byla zmenšena tak, aby se vešla do motorku ventilátoru a počítá se především se 120mm velikostí. Firma si také již ověřila, že tento produkt bude možné vyrábět ve velkém, vyzkoušela kvalitu tohoto řešení z hlediska samotné funkce ANC, životnosti ložisek, vibrací, atd. Dále pak řeší potřebný software a dokončuje vývoj celé technologie pro nasazení u 120mm ventilátorů. V uběhlém roce tedy udělala dost práce, a tak můžeme očekávat, že v tom následujícím by se již mohly objevit první kousky s ANC na trhu. To je ale čistě jen spekulace.





Dále byl představen Project Chromax, který po ANC představuje takové odlehčení, neboť je pouze o tom, že si můžeme přizpůsobit vzhled svých ventilátoru. Noctua obvykle kombinuje dva odstíny hnědé barvy, ovšem v tomto případě bude nabízet různobarevné rohové vložky stejně jako silikonové trny pro montáž ventilátoru, zatímco on samotný bude černý. O ničem jiném projekt Chromax není a zatím není jasné, jaké konkrétní produkty s barevnými doplňky můžeme očekávat na trhu a kdy.





Vyšší obliba nízkoprofilových chladičů znamená také vyšší poptávku po tenkých ventilátorech. Noctua v tomto případě nabízí modely své série A a konkrétně dva nové modely, ve zprávě prezentované jako Slim 120 mm a Slim 200 mm. Server techPowerUp se pozastavuje nad tím, že první z nich je celý bílý, ale to pouze proto, že nejde o hotový produkt, jako spíše o studii. Však se stačí podívat na rámeček, který je velmi zjednodušený. To větší 200mm model už vypadá jako hotový produkt. Oba mají být tlusté 15 mm, využijí ložiska SSO2 a různé prvky pro snížení hlučnosti a zvýšení průtoku vzduchu.





Nakonec tu máme tři nové procesorové chladiče, a to jednak zatím nepojmenovaný prototyp jako nástupce modelu NH-L12. Jde o nízkoprofilový chladič využívající dva ventilátory, jeden velký nahoře a malý dole a dále čtyři heatpipe. Noctua zde využije nový ventilátor NF-A9x14 velikosti 140 mm, přičemž spodní 120mm nebyl identifikován. Pokud vrchní ventilátor sejmeme, chladič bude vysoký jen 65 mm.





Zbylé dva prototypy patří mezi věžovitou klasiku s heatpipe ve tvaru U, přičemž oba mají asymetrické tělo, aby nepřekážely paměťovým modulům. První z nich využívá 120mm ventilátor a jde o nástupce oblíbeného modelu NH-U12S a druhý má zase jako nástupce NH-U14S 140mm ventilátor.





Nový 120mm chladič se chlubí tím, že oproti svému nástupci má o 50 % větší aktivní plochu, takže má buď větší, nebo hustěji uložená žebra (či snad obojí). Druhý model ji má mít větší o 30 procent a navíc má střed posunut i tak, aby nezasahoval do prostoru prvního slotu pro rozšiřující karty.

Zdroj: techPowerUp
reklama