reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua připravila nové ventilátory A plus příslušenství

18.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Noctua připravila nové ventilátory A plus příslušenství
Společnost Noctua si připravila nové modely ventilátorů, které se zařadí do série A a k tomu také patří i nové příslušenství. Konkrétně se můžete těšit na nové ventilátory o velikostech 200 mm, 120 mm a 40 mm.
Nové ventilátory Noctua série A dostaly označení NF-A20, NF-A12x15 a NF-A4x20 a jako ty již dříve dostupné nabídnou dobře známé prvky Flow Acceleration Channels nebo rámečky AAO (Advanced Acoustic Optimisation). Všechny jsou také založeny na již dlouhá léta odzkoušených ložiscích SSO2, a tak se výrobce nerozpakuje na ně poskytovat šestiletou záruku. Vedle toho tu ale také máme ovladač NA-FC1 pro řízení otáček, protivibrační montážní trny NA-SAV3 a NA-SAV4 a také napájecí adaptér NA-SAC5 S-ATA.





Série A už obsahuje 120mm ventilátor, ale ten má klasickou tloušťku 25 mm, přičemž nový NF-A12x15 je výrazně tenčí se svými 15 mm. Noctua tak dle svých slov reaguje na požadavky zákazníků, přičemž nový 40mm model NF-A4x20 si vyžádali především ti z řad průmyslníků, kteří by jej chtěli využít v malých zařízeních, jež se přece jen neobejdou bez aktivního chlazení. V této velikosti už Noctua nabízí model NF-A4x10, ale nový model má poskytnout vyšší statický tlak.

NF-A20 je doposud největší ventilátor, který Noctua kdy vyrobila a zde byla největší překážka v tom, že jeho rotor je oproti 12 či 14cm ventilátorům asi 4x těžší, což dokáže značně zatěžovat ložiska. Ta tak musela být zvětšena, aby to dlouhodobě unesla a vedle toho byl rotor s lopatkami vyroben z nového materiálu. Tím je polypropylen vyztužený skelnými vlákny, což ušetřilo čtvrtinu hmotnosti oproti standardnímu materiálu PBT se skelnými vlákny, který Noctua využívá u jiných modelů. NF-A12x15 zase potřeboval vyztužit střed s rotorem, aby byl i přes svou nízkou výšku stabilní. Oba tyto ventilátory přijdou jednak ve verzi s PWM a také s třípinovým napájením a FLX, kde se budou otáčky upravovat prostě nastavením napětí.

NA-FC1 bude právě sloužit k nastavení otáček, a to pomocí PWM, takže ten může sloužit ve spolupráci s prostou úpravou napětí, ale k tomu nená důvod, protože umožní nastavení plného rozsahu otáček 0 až 100 procent. Dodáván je navíc i třícestný kabel pro regulaci tří ventilátorů najednou. NA-SAC5 je pak redukce pro napájení ventilátorů, a to ze SATA Power přímo ze zdroje. Kompatibilní je se 3 i 4pinovými konektory.


Zdroj: TZ Noctua
reklama