reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia spouští tržiště s datasety pro AI na bázi blockchainu

8.5.2021, Milan Šurkala, aktualita
Nokia spouští tržiště s datasety pro AI na bázi blockchainu
Společnost Nokia už dnes sice nevyrábí telefony, to pod touto značkou dělá HMD Global, stále je ale aktivní společností v jiných odvětvích. Jednou z novinek je tak digitální tržiště s datasety pro trénování umělé inteligence.
Systémy umělé inteligence jsou poněkud specifickou problematikou. Kvalita jejich fungování totiž závisí na dvou faktorech. Jedním z nich je samotný algoritmus pro AI, druhým faktorem jsou data, kterými se tyto algoritmy nakrmí. Finská společnost Nokia chce firmám usnadnit druhou složku této problematiky, a proto otevírá Nokia Data Marketplace. Toto tržiště s digitálními datasety je postaveno na technologii blockchainu a umožňuje získat potřebná data i obchodovat s datovými množinami.
 
Nokia logo
 
Užitečná data by zde měly najít automobilky, dopravní společnosti, zdravotnictví, energetika, projekty týkající se životního prostředí a mnoho dalších. Ta lze pak využít k trénování a testování systémů AI a strojového učení. Naopak poskytování dat se může stát zajímavým zdrojem příjmů pro tvůrce těchto dat. Ještě užitečnější a spolehlivější to může být, když se na tvorbě datasetů bude podílet více firem najednou. Jedním z příkladů mohou být data od dopravních firem, především od námořní dopravy.
 
Zdroj: nokia.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama