reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Notně vylepšený herní engine Unity 5 přichází

5.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Notně vylepšený herní engine Unity 5 přichází
Unity Technologies oficiálně vypustily do světa herní engine nové generace, který dostal označení Unity 5. Dříve byl používán především pro mobilní hry a nízkorozpočtové tituly, ale nyní to může být jinak.
Unity 5 byl totiž značně vylepšen a dostal daleko lepší možnosti pro animaci postav, fyziku, systém osvětlení scény a více možností pro audio. O osvětlení scény v reálném čase se postará systém Enlighten, chybět nebude ani HDR a fyziku zase dostane na starost engine PhysX 3.3. Unity 5 také nabízí velkou flexibilitu a podporu různých platforem, jichž je v současnosti 21 a zahrnují i nový WebGL či podporu API Metal pro iOS nebo různé jiné konzolové, desktopové a mobilní platformy. Nezapomnělo se ani na virtuální realitu (Gear VR), jak ukazuje následující obrázek.





Před pár dny jsme se také dozvěděli, že Unreal Engine 4 je nyní zdarma, takže není divu, že Unity Technologies nabízí také svůj Unity 5 zdarma, ovšem pouze ve verzi Personal Edition. Určena je pro vývojáře, kteří mají v rozpočtu na titul méně než 100.000 dolarů a stejnou částkou je omezen výdělek. A na rozdíl od předchozích volně distribuovaných verzí, Personal Edition není nijak osekána, takže nabízí plnou výbavu a možnosti. Unreal Engine 4 má také své omezení, a to 5% licenční poplatky z výdělku, pokud ten překročí v jednom měsíci částku 3000 dolarů.





Unity 5 ve verzi Professional Edition přijde na 75 dolarů za měsíc, nebo 1500 za licenci, což tedy platí pro ty, kteří překročí danou částku 100.000 dolarů. Nádavkem ale dostanou přístup k dalším funkcím, jako je lepší monitorování výkonu a lepší verze nástrojů Unity Analytics a Cloud Build.


Nový engine také brzo dostane podporu headsetu Oculus Rift, přičemž jeho spoluautor Palmer Luckey říká, že právě enginy Unity byly využívány se staršími vývojovými verzemi jeho headsetů. Podpora enginu Unity 5 z jeho strany je tedy logický krok. Více se o enginu dozvíte zde a podívat se můžete také na velmi pěkné video The Blacksmith, které se inspirovalo v norské mytologii, ale slouží především k prezentaci schopností nového enginu.

Zdroj: Unity Technologies

reklama