reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová generace procesorů ARM: až 1GHz !

30.4.2002, Zdeněk Michálek, článek
Nová generace procesorů ARM: až 1GHz !
RISCové procesory ARM, které v oblasti kapesních počítačů aspirují na podobnou pozici, kterou v PC zaujímá architekrtura Intel, mají být v nejbližší době taktovány 500MHz a ve své další generaci až 1GHz. Kdy by se měly první kousky objevit ?
ARM na své včerejší tiskové konferenci oznámil novou řadu ARM procesorů založených na mikroarchitektuře ARM11. Procesory by měly mít výkon 400 až 1200 Dhrystonů MIPS.

Architektura ARM11 je první implementací instrukční sady ARMv6, zahrnující mj. podporu multimedií (kódování a dekódování audia a videa) a SIMD (Single Instruction Multiple Data) instrukce. Jádro obsahuje rozšíření o Thumb®, Jazelle™ (akcelerátor Javy™) a ARM DSP (signálový procesor).

Procesor využívá 64bitové šířky slova, 8-stupňové celočíselné pipeline, statických a dynamických predikcí a separátní load-store a aritmetické pipeline.

ARM11 mikroarchitektura s technologií 0,13µm zajistí taktovací frekvence 350 až 500+ MHz a přes 1GHz v další generaci vyrábené 0,1µm procesem. S 0,13um technologií by spotřeba měla být méně než 0,4 mW/MHz, což by - při taktovací frekvenci dnešních XScale procesorů - mělo představovat zhruba poloviční odběr (cca 160mW) ve srovnání se současnými produkty.

ARM11 podporuje OS WindowsCE, Symbian OS, Palm OS a Linux, procesory by měly být zpětně kompatibilní se stávajícími StrongARM procesory.

Dostupnost

První CPU postavené na ARM11 mikroarchitektuře by měly být ohlášeny a licencovány ve čtvrtém kvartále 2002.
reklama