reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová Pentia jsou díky HT velice zajímavou volbou pro levné sestavy

19.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Nová Pentia jsou díky HT velice zajímavou volbou pro levné sestavy
Nedávno jsme se dozvěděli, že nová Pentia z generace Kaby Lake se svým výkonem posunou blíže modelům Core i3, a to díky nové podpoře Hyperthreadingu. Jak si pak takové procesory stojí se svým výkonem a konkrétně G4560?
Intel Pentium G4560 Kaby Lake se objevil už v prvních testech, kde ukázal, že je s cenou 65 USD rychlejší než FX-6300 a zhruba na úrovni procesorů Core i5-2500K a Core i3-6100. To právě především díky tomu, že Intel se rozhodl tyto procesory vybavit technologií Hyperthreading, čímž se z nich rázem staly ne 2C/2T procesory, ale 2C/4T. Čili takové, které mají dvě fyzická jádra, jež dokáží najednou zpracovávat čtyři procesová vlákna.





V případě tohoto konkrétního modelu dostaneme za 64 dolarů (v našich obchodech cca 1600 Kč s daní) procesor se dvěma jádry na 3,5 GHz, který disponuje 3 MB L3 cache a integrovanou HD Graphics 610 na taktu až 1050 MHz. Jeho TDP je 54 W, takže rozhodně nebudeme potřebovat výkonné chlazení. Cenově tak jde o nejlevnější socketové Pentium generace Kaby Lake, jehož cena navíc odpovídá i nejlevnějším Pentiím Skylake, která však Hyperthreading nenabízí, takže volba je v tomto případě jasná.





Nyní už se můžeme podívat na to, co naměřil server Computerbase.de, který nové pentium otestoval společně s jinými levnými procesory. Ze závěrečného grafy vyplynulo, že si nový Pentium G4560 nestojí vůbec špatně s ohledem na poměr výkon a ceny. V dílčích testech to také není špatné. V renderovacím Cinebench R15 tento procesor stíhá šestijádrový AMD FX-6300, který je asi o tisíc korun dražší a je lepší než Core i3-4330, který je dokonce o téměř 3000 dražší, ale také jde už o výběhový typ.





Zkrátka a dobře, nová Pentia se posunula na píseček procesorů Core i3, která jsou stále díky vyšším taktům rychlejší, ale na druhou stranu začínají až na 117 USD. Škoda že se do testu nedostal nový model Core i3-7100, který u nás přijde na více než dvojnásobek ceny Pentia G4560. Jisté je, že dvojnásobný výkon by rozhodně nenabídl, neboť má k dobru jen 400 MHz navíc a lepší grafiku HD Graphics 630, kterou řada lidí ani nevyužije. Proto jsou nová Pentia a zvláště G4560 horkými kandidáty pro levné počítačové sestavy.

Zdroj: Computerbase.de
reklama