reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová technologie od Hitachi a NEDO - 3,9 Tbit na palec čtvereční

26.11.2010, Jakub Lokaj, aktualita
Nová technologie od Hitachi a NEDO - 3,9 Tbit na palec čtvereční
Společnost Hitachi, japonská organizace pro výzkum nových energetických technologií (New Energy Development Organization - NEDO) a Národní univerzita v Tokiu úspěšně dokončily společný výzkum. Výsledkem je nová technologie umožňující ukládání...
Společnost Hitachi, japonská organizace pro výzkum nových energetických technologií (New Energy Development Organization - NEDO) a Národní univerzita v Tokiu úspěšně dokončily společný výzkum. Výsledkem je nová technologie umožňující ukládání dat na pevné disky s mnohem větší hustotou, než je dnešním standardem.



Japonští vědci vyvinuli novou technologii, se kterou lze ukládat data (magnetické bity) na plochu o rozměru 10 nm. Této velikosti dosáhli díky použití nových materiálů využívajících samouspořádávajícího jevu polymerových látek, které umožňují vměstnat až 3,9 Tbit dat na palec čtvereční (palec = 2,54 cm). V porovnání s dnešními pevnými disky disponujícími průměrnou hustotou 500 Gbit na palec čtvereční je to až osminásobná hodnota.



Nová technologie bude prezentována na nadcházející konferenci materiálového výzkumu (Material Research 2010), která proběhne na přelomu listopadu a prosince v Bostonu. V následujících letech, kdy se tato technologie odladí a rozšíří i mezi ostatní výrobce, se tak můžeme dočkat pevných disků s ohromnou kapacitou okolo 24 TB a možná i více.

Zdroj: TechPowerUp
reklama