reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová technologie zpřesní GPS na centimetry nejen pro samořiditelná auta

21.2.2016, Jan Pánek, aktualita
Nová technologie zpřesní GPS na centimetry nejen pro samořiditelná auta
Technologie GPS je s námi už hodně dlouho a její přesnost se stále zvyšuje. Nedávno byl na oběžnou dráhu vypuštěn nový satelit. Nyní na scénu přišlo mnohem jednodušší a hlavně levnější řešení, které GPS zpřesní z metrů na centimetry.
Výzkumníci z University of California přišli s poměrně jednoduchým, ale velmi účinným řešením nízké přesnosti GPS. Celý systém se skládá ze satelitů obíhajících po oběžné dráze, které komunikují s přístroji na Zemi, a každé zvýšení přesnosti touto cestou znamená vypustit další satelit za vysokou cenu.

I vypouštění satelitů má své omezení přesnosti, po určitém počtu se narazí na pomalou obnovovací frekvenci, kdy GPS modul v zařízení satelit kontaktuje. Naprosto stěžejní je pro řešení tohoto problému i časová synchronizace zařízení a satelitu. Pokud jedete rychlostí 100 km/h, kvůli nepřesnosti o 0,1 vteřiny se navigace neustále mýlí o necelé tři metry.

Konečné řešení ale vůbec nemusí být tak složité, jak nám výzkumníci z University of California ukázali. Pro nejpřesnější měření totiž zkombinovali GPS s měřícími senzory v zařízení. Třeba u telefonů jsou dnes zcela běžné gyroskopy a akcelerometry.





A když je možné takový akcelerometr zabudovat do telefonů, jaký problém bude zabudovat ho do autonomního auta? Žádný. Samořiditelná auta tak nebudou potřebovat třeba speciální mapy, ale teoreticky by si postačily s kvalitními akcelerometry. A pokud je takové řešení přesné na centimetry, tato auta mohou bez problému vědět, v jakém jedou pruhu.

Navíc má řešení výzkumníků z University of California ještě další podstatnou výhodu - je mnohem méně náročné na výpočty v porovnání s klasickou GPS. Nemluvě o tom, že by se tento algoritmus dal klidně používat i v současných smartphonech, aniž by to stálo velkou sumu peněz.

Nabízí se ale i další využití, a to například v dronech. Pro jejich orientaci je přesnost také naprosto zásadní, hlavně pokud budou k doručování zásilek využíváni ve velkých městech plných výškových budov a dalších letových překážek.

Zdroj: techradar.com
reklama